Špagety s česnekem, olivovým olejem a chilli papričkou jsou u nás doma top jídlem z těstovin a určitě i řekněme v první dvacítce nejoblíbenějších pokrmů vůbec. Je to nejen úžasně dobré, ale také velmi jednoduché a rychlé jídlo, avšak… Profesionálové dodávají, že je technicky dost náročné, které prý o kuchaři prozradí, jak dobrý (či špatný) je. Ano, něco na tom bude. Ostatně sám jsem zažil, že v jedné docela známé pražské pizzerii se tyhle špagety doslova koupaly v jezírku z olivového oleje 🙁
Aglio, olio e peperoncini jste určitě i vy viděli v mnoha různých provedeních. Pamatuji třeba, jak do nich ve VIP Prostřeno jistá věhlasná moderátorka dokonce přidávala i pórek, kuřecí maso a olivy. U svých hostů s nimi pochopitelně pohořela, i když – ať si každý vaří tak, jak mu chutná 🙂 Ostatně i v Itálii, odkud (konkrétně prý z Lazia) tohle jídlo pochází, není podle svědectví mnohých turistů výjimkou, že tam do něj přidávají i třeba kapary, sardelky nebo mandle. Puritáni naopak zarputile tvrdí, že v těch pravých aglio, olio e peperoncini jsou jen a jen čtyři suroviny: špagety, olivový olej, česnek a chilli paprička, nic dalšího 🙂 Já osobně už tak striktní nejsem, přidávám ještě trochu rajčat, petrželku a parmazán. A přiznávám: Právě jsem musel naprázdno polknout 🙂
Spaghetti aglio, olio e peperoncini
Špagety s česnekem, olivovým olejem a chilli papričkou
- doba přípravy: 20 minut
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 400 g neuvařených špaget
- 1 velká palice česneku
- 2 čerstvé feferonky
- 8 lžic olivového oleje
- 4 lžíce hruběji nasekané natě hladkolisté petrželky
- 2 rajčata
- sůl
k podávání:
- 4 lžíce nastrouhaného parmazánu
postup:
Nejdříve si připravím česnek, jehož oloupané stroužky nakrájím na tenké plátky, dále omytou petrželku, kterou nahrubu nasekám, přichystám si i chilli papričku, tu nakrájím na tenké plátky. Rajčata omyji a velmi drobně nakrájím, parmazán nastrouhám.
Špagety uvařím v hodně osolené vodě al dente, čili na skus. Při slévání uvařených špaget odložím stranou půl deci horké vody, v níž se vařily.
Mezitím, co se vaří špagety, dám do studené pánve olivový olej a připravený česnek a také chilli papričky. Plotýnku zapnu na střední stupeň a za velmi častého míchání restuji, až plátky česneku začnou zlátnout.
Pak do pánve přidám pokrájená rajčata a odloženou polovinu deci vody ze špaget, promíchám a přihodím uvařené špagety. Za stálého míchání špagety prohřeji, měly by vsáknout většinu tekutiny s olejem z pánve. Nakonec přidám posekanou petrželku a ještě jednou promíchám.
V talířích sypu nastrouhaným parmazánem.
Ještě něco k tomu:
- Olivový olej použijte kvalitní, ideálně extra panenský.
- Česnek i chilli přidávejte do studeného oleje ještě před rozehřátím pánve, aby se jejich aroma rozvinulo co možná nejvíc. Dodržte střední stupeň tepla a také to, aby česnek příliš nezhnědl, jinak bude hořký.
- Z chilli papričky obvykle vyndavám semínka. Pokud ale chcete mít jídlo pikantnější, semínka v papričkách klidně nechte 🙂 Čerstvé papričky můžete nahradit sušenými podrcenými.
- Vodu na těstoviny solím opravdu hodně, na litr vody dávám alespoň jednu celou polévkovou lžíci soli.