Prý prozradí, jak je kuchař dobrý

Hlavní jídla Rychlé Vegetariánská

 // 

aglio_olio

Špagety s česnekem, olivovým olejem a chilli papričkou jsou u nás doma top jídlem z těstovin a určitě i řekněme v první dvacítce nejoblíbenějších pokrmů vůbec. Je to nejen úžasně dobré, ale také velmi jednoduché a rychlé jídlo, avšak… Profesionálové dodávají, že je technicky dost náročné, které prý o kuchaři prozradí, jak dobrý (či špatný) je. Ano, něco na tom bude. Ostatně sám jsem zažil, že v jedné docela známé pražské pizzerii se tyhle špagety doslova koupaly v jezírku z olivového oleje 🙁

Aglio, olio e peperoncini jste určitě i vy viděli v mnoha různých provedeních. Pamatuji třeba, jak do nich ve VIP Prostřeno jistá věhlasná moderátorka dokonce přidávala i pórek, kuřecí maso a olivy. U svých hostů s nimi pochopitelně pohořela, i když – ať si každý vaří tak, jak mu chutná 🙂 Ostatně i v Itálii, odkud (konkrétně prý z Lazia) tohle jídlo pochází, není podle svědectví mnohých turistů výjimkou, že tam do něj přidávají i třeba kapary, sardelky nebo mandle. Puritáni naopak zarputile tvrdí, že v těch pravých aglio, olio e peperoncini jsou jen a jen čtyři suroviny: špagety, olivový olej, česnek a chilli paprička, nic dalšího 🙂 Já osobně už tak striktní nejsem, přidávám ještě trochu rajčat, petrželku a parmazán. A přiznávám: Právě jsem musel naprázdno polknout 🙂

Spaghetti aglio, olio e peperoncini
Špagety s česnekem, olivovým olejem a chilli papričkou

  • doba přípravy: 20 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 400 g neuvařených špaget
  • 1 velká palice česneku
  • 2 čerstvé feferonky
  • 8 lžic olivového oleje
  • 4 lžíce hruběji nasekané natě hladkolisté petrželky
  • 2 rajčata
  • sůl

k podávání:

  • 4 lžíce nastrouhaného parmazánu

postup:

Nejdříve si připravím česnek, jehož oloupané stroužky nakrájím na tenké plátky, dále omytou petrželku, kterou nahrubu nasekám, přichystám si i chilli papričku, tu nakrájím na tenké plátky. Rajčata omyji a velmi drobně nakrájím, parmazán nastrouhám.

Špagety uvařím v hodně osolené vodě al dente, čili na skus. Při slévání uvařených špaget odložím stranou půl deci horké vody, v níž se vařily.

Mezitím, co se vaří špagety, dám do studené pánve olivový olej a připravený česnek a také chilli papričky. Plotýnku zapnu na střední stupeň a za velmi častého míchání restuji, až plátky česneku začnou zlátnout.

Pak do pánve přidám pokrájená rajčata a odloženou polovinu deci vody ze špaget, promíchám a přihodím uvařené špagety. Za stálého míchání špagety prohřeji, měly by vsáknout většinu tekutiny s olejem z pánve. Nakonec přidám posekanou petrželku a ještě jednou promíchám.

V talířích sypu nastrouhaným parmazánem.

Ještě něco k tomu:

  • Olivový olej použijte kvalitní, ideálně extra panenský.
  • Česnek i chilli přidávejte do studeného oleje ještě před rozehřátím pánve, aby se jejich aroma rozvinulo co možná nejvíc. Dodržte střední stupeň tepla a také to, aby česnek příliš nezhnědl, jinak bude hořký.
  • Z chilli papričky obvykle vyndavám semínka. Pokud ale chcete mít jídlo pikantnější, semínka v papričkách klidně nechte 🙂 Čerstvé papričky můžete nahradit sušenými podrcenými.
  • Vodu na těstoviny solím opravdu hodně, na litr vody dávám alespoň jednu celou polévkovou lžíci soli.

Napsat komentář