Škvarková pomazánka s houbami

Malá jídla Rychlé

 // 

Škvarkovou pomazánku miluje snad každý, vlastně ani neznám člověka, který by ji rád neměl. Dokonce bych v nejednom případě podezíral i vegetariány, že „škvarkovku“ si aspoň jednou do roka potají a s chutí dopřejí 🙂

I když se recepty na ni v drobnostech tu a tam odlišují, do té tradiční škvarkové pomazánky se vedle škvarků a sádla, hořčice a cibulky a taky kyselé okurky většinou přidává ještě uvařené vajíčko, někdy i česnek. Ta moje škvarková pomazánka je tady, na blogu už šestým rokem a patří tak k prvním receptům, které jsem si sem ukládal (není divu!) 🙂

I já jsem vyzkoušel docela dost dalších, méně obvyklých variant škvarkovky. Jedna, ke které jsem se dobral, mně zachutnala obzvlášť, totiž ta s houbami. Tedy s houbami sušenými, které mají intenzivnější chuť a i svojí pevnější strukturou oproti houbám čerstvým se do pomazánky hodí líp. Podle mé chuti si houby a škvarky skvěle rozumějí, a tak i tuhle méně tradiční verzi oblíbené pomazánky dělávám docela často.

Škvarková pomazánka s houbami

  • doba přípravy: asi 15 minut + asi 12 hodin namáčení, varu a zchladnut sušených hub
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • velká hrst sušených hub
  • 120 g škvarků
  • 2 lžíce sádla
  • 100 g taveného sýra
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 1 lžička drceného kmínu
  • mletý černý pepř
  • 1 lžička krupicového cukru
  • sůl

k podávání:

  • čerstvý domácí chléb

postup:

Půlden předem zaleju sušené houby v menším rendlíku vlažnou vodou, ale jen tak, aby byly potopené. Pokud se k tomu dostanu, párkrát během namáčení houby ve vodě promíchám.

Po půldni pak namočené houby přivedu ve vodě, v níž se namáčely, k velmi mírnému varu, v případě potřeby trochu vody doleju. Houby vařím asi 10 minut, dokud nezměknou. Povařené houby scedím a na cedníku nechám okapat a zchladnout.

Zchladlé houby nahrubo nasekám a dám do kutru. Přidám škvarky, sádlo, tavený sýr, plnotučnou hořčici a koření, tedy tymián, drcený kmín a mletý černý pepř, přidám i špetku cukru a sůl. Pomazánku promixuju, ale ne úplně dohladka. V případě potřeby ji ještě dochutím.

Škvarkovou pomazánku s houbami podám s čerstvě upečeným chlebem, ideálně domácím kváskovým.

Ještě něco k tomu:

  • Houby namáčím jen do mírně vlažné vody. Přelité horkou vodou by víc ztratily na chuti i barvě. Vodu z namočených hub nevylévám, ale využívám při přípravě polévek nebo omáček.
  • Tavený sýr používám bez příchutě. Pro zase trochu jinou verzi lze zaměnit za pomazánkové máslo, také bez příchutě.
  • V sezóně používám tymián čerstvý. I tuto pomazánku rád ochucuji i jinými bylinkami, třeba oreganem, libečkem nebo petrželkou.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *