Škvarkovou pomazánku miluje snad každý, vlastně ani neznám člověka, který by ji rád neměl. Dokonce bych v nejednom případě podezíral i vegetariány, že „škvarkovku“ si aspoň jednou do roka potají a s chutí dopřejí 🙂
I když se recepty na ni v drobnostech tu a tam odlišují, do té tradiční škvarkové pomazánky se vedle škvarků a sádla, hořčice a cibulky a taky kyselé okurky většinou přidává ještě uvařené vajíčko, někdy i česnek. Ta moje škvarková pomazánka je tady, na blogu už šestým rokem a patří tak k prvním receptům, které jsem si sem ukládal (není divu!) 🙂
I já jsem vyzkoušel docela dost dalších, méně obvyklých variant škvarkovky. Jedna, ke které jsem se dobral, mně zachutnala obzvlášť, totiž ta s houbami. Tedy s houbami sušenými, které mají intenzivnější chuť a i svojí pevnější strukturou oproti houbám čerstvým se do pomazánky hodí líp. Podle mé chuti si houby a škvarky skvěle rozumějí, a tak i tuhle méně tradiční verzi oblíbené pomazánky dělávám docela často.
Škvarková pomazánka s houbami
- doba přípravy: asi 15 minut + asi 12 hodin namáčení, varu a zchladnut sušených hub
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- velká hrst sušených hub
- 120 g škvarků
- 2 lžíce sádla
- 100 g taveného sýra
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 1 lžička drceného kmínu
- mletý černý pepř
- 1 lžička krupicového cukru
- sůl
k podávání:
- čerstvý domácí chléb
postup:
Půlden předem zaleju sušené houby v menším rendlíku vlažnou vodou, ale jen tak, aby byly potopené. Pokud se k tomu dostanu, párkrát během namáčení houby ve vodě promíchám.
Po půldni pak namočené houby přivedu ve vodě, v níž se namáčely, k velmi mírnému varu, v případě potřeby trochu vody doleju. Houby vařím asi 10 minut, dokud nezměknou. Povařené houby scedím a na cedníku nechám okapat a zchladnout.
Zchladlé houby nahrubo nasekám a dám do kutru. Přidám škvarky, sádlo, tavený sýr, plnotučnou hořčici a koření, tedy tymián, drcený kmín a mletý černý pepř, přidám i špetku cukru a sůl. Pomazánku promixuju, ale ne úplně dohladka. V případě potřeby ji ještě dochutím.
Škvarkovou pomazánku s houbami podám s čerstvě upečeným chlebem, ideálně domácím kváskovým.
Ještě něco k tomu:
- Houby namáčím jen do mírně vlažné vody. Přelité horkou vodou by víc ztratily na chuti i barvě. Vodu z namočených hub nevylévám, ale využívám při přípravě polévek nebo omáček.
- Tavený sýr používám bez příchutě. Pro zase trochu jinou verzi lze zaměnit za pomazánkové máslo, také bez příchutě.
- V sezóně používám tymián čerstvý. I tuto pomazánku rád ochucuji i jinými bylinkami, třeba oreganem, libečkem nebo petrželkou.