Smažený sýr trochu jinak

Hlavní jídla Rychlé Vegetariánské

 // 

syrove_biftecky_1

Minulý týden bylo k zalknutí, úmorné vedro i u nás trhalo rekordy. A tak jsme náš původní plán zajet si na smažený sýr do nedalekého městečka do nově otevřené, ale už osvědčené restaurace nakonec přece jen přehodnotili a odložili na jindy. Kdo by se v tom děsivém horku trmácel…

Chuť na smažený sýr ale zůstala. A byla docela velká 🙂 Doma jej ale už dlouho nedělám, rozpalovat fritézu s kvantem oleje se mně kvůli dvěma sýrům prostě nechce a na pánvi mně zase často sýr vyteče. A tak jsem – pronásledován chutí na smažák – nakonec sáhnul po sýrovém receptu, který znám už docela dlouho a který u nás doma máme moc rádi. Dokonce jsem už u stolu několikrát slyšel, že sýrové biftečky s přehledem smažený sýr trumfnou 🙂

Trik na „smažený sýr jinak“, který nikdy nevyteče a na který není potřeba kvantum oleje, je přitom jednoduchý: Sýr je nahrubo nastrouhaný, spojený vajíčkem, trochou bramborového škrobu a strouhanky nebo ještě lépe kouskem velmi drobně nakrájeného bílého pečiva. To vše vytvarováno do placiček a obaleno ideálně v rozdrcených kukuřičných lupíncích, ale stačí i obyčejná strouhanka. A ještě je dobré k sýrové směsi přimíchat trochu čerstvých, drobně sekaných bylinek, které s chutí smaženého sýra udělají divy 🙂

K letnímu obědu tak nakonec u nás byl namísto klasického restauračního smažáku doma smažený sýr z pánve, trochu jiný, ale rozhodně neméně dobrý, tentokrát jen s lehkým salátkem z červeného fermentovaného zelí. Myslím, že repete bude brzy 🙂

syrove_biftecky_2
Sýrové biftečky

Sýrové biftečky

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 15 minut odležení sýrové hmoty
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4 až 8 kusů

suroviny:

  • 300 g polotvrdého sýra
  • 3 vejce
  • 1 starší rohlík
  • 40 g bramborového škrobu
  • 1 lžíce drobně nasekané natě čerstvého libečku
  • mletý černý pepř
  • sůl

na obalení:

  • velká hrst najemno rozdrcených kukuřičných lupínků

na smažení:

  • rostlinný olej

postup:

Sýr nastrouhám na okurkovém struhadle na hrubší nudličky, rohlík nakrájím na velmi malé kostičky. Připravím si i drobně nasekanou nať libečku a také najemno nadrcené kukuřičné lupínky.

V misce rozšlehám vejce se solí, přidám nastrouhaný sýr, nakrájený rohlík, libeček, mletý černý pepř, sůl a také bramborový škrob. Nejprve vidličkou a potom namočenýma rukama vše důkladně promíchám a směs nechám asi 15 minut odležet.

Sýrovou směs rozdělím na osm stejně velkých částí, z každé utáhnu kouli a tu zploštím na kulatou, asi centimetr a půl silnou placičku. Placičky dobře obalím ve směsi jemně drcených kukuřičných lupínků.

Placičky smažím na rozpáleném oleji na pánvi zvolna z obou stran dozlatova.

Jako přílohu podávám vařené nebo pečené brambory s tatarskou omáčkou, bramborové hranolky z trouby, bramborovou kaši nebo jen zeleninový salát a dip.

Ještě něco k tomu:

  • Konkrétní druh sýra volím podle toho, co mám zrovna po ruce. Ideální je třeba gouda nebo tučnější eidam, ale i ementál. Nevyhýbám se ani kombinacím sýrů, kdy k polotvrdému přidám menší množství plísňového, zdrajícího nebo sýru typu Balkán.
  • Místo drobně nakrájeného bílého pečiva je možno použít hrst strouhanky, ale i menší, najemno nastrouhanou vařenou bramboru. Bramborový škrob lze samozřejmě nahradit škrobem kukuřičným.
  • Pokud je těsto na sýrové biftečky příliš řídké, přidám ještě trochou strouhanky nebo ovesných vloček, když je příliš tuhé a suché, přiliji lžíci nebo dvě mléka. Další vejce už ale nepřidávám, výsledná sýrová chuť biftečků by se tím potlačila.
  • Jako koření se do sýrových biftečků dá použít i najemno nasekaná nať hladkolisté petrželky, pažitka, trocha odrhnutých lístků čerstvého tymiánu nebo také bylinky sušené. Dobrá je i špetka muškátového květu, trocha mleté sladké papriky nebo kurkumy. Se solí opatrně, sýry bývají dost slané.
  • Namísto kukuřičných lupínků je k obalení možné samozřejmě použít i strouhanku z bílého pečiva.
  • Na smažení sýrových biftečků na pánvi stačí jen trocha oleje, placičky v tuku nemusejí při smažení plavat.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *