Soupe à l’oignon gratinée

Polévky

 // 

Cibulačka se sýrovým toastem

Francouzská cibulačka je jednou z mých nejoblíbenějších polévek, u nás doma ji míváme poměrně často. Zrovna pro tuto dobu, kdy nastupují chladnější měsíce roku, je cibulačka jak stvořená. Její chuť je jedinečná, úžasně zahřeje a zasytí, báječně se hodí i jako teplá lehčí večeře.

Receptů na cibulačku je celá řada, jednodušších i trochu složitějších. Tady je recept, tak jak ji dělám já, vyzkoušejte! 🙂

 

Cibulačka se sýrovým toastem

  • doba přípravy: asi 20 minut + 30 minut vaření a příprava toastů
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 4 větší nebo 6 menších červených cibulí
  • 1 zelená jarní cibulka
  • 700 ml hovězího vývaru
  • 150 ml červeného vína
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce cukru moučky
  • půl lžíce hladké mouky
  • snítka čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • mletý pepř
  • zelená petrželka k podávání

 

na toasty:

  • 4 krajíčky toastového chleba
  • 4 lžíce strouhaného Ementálu
  • 1 – 2 lžíce olivového oleje

 

postup:

Na sádle pomalu restuji na měsíčky nakrájenou cibuli. Po zhruba deseti minutách ji zasypu cukrem a za častějšího míchání restuji ještě dalších 10 minut. Pak zapráším hladkou moukou a nechám ji mírně za stálého míchání zasmahnout, přisypu jemně posekanou jarní cibulku, odrhnuté lístky tymiánu, bobkový list a čerstvě mletý pepř a zaliju vínem. Pořádně rozmíchám a nechám velmi zvolna vařit asi 10 minut. Pak přileju zeleninový vývar, osolím a velmi zvolna vařím dalších asi 15 až 20 minut. Na závěr vyndám bobkové listy, polévku znovu opepřím a případně i dosolím.

Během varu polévky na sucho, například v toustovači opeču plátky chleba. Pak je dám do pekáčku, zakápnu olejem a zasypu sýrem a dám na chvíli zapéct pod gril nebo do hodně vyhřáté trouby, dokud se sýr nerozteče.

Do každého talíře s polévkou položím navrch toast a ozdobím petrželkou.

 

Ještě něco k tomu:

  • Pomalé restování cibule se nesnažte urychlit, chuť polévky by tím utrpěla.
  • Místo červené cibule můžete použít žlutou, polévka ale pak bude mít o trochu zemitější chuť.
  • Víno sice můžete vypustit, ale jedinečná chuť téhle polévky tím opravdu hodně ztratí.
  • Čerstvý tymián lze nahradit polovinou lžičkou sušeného.
  • Alternativou k toastovému chlebu je nakrájená světlá bageta.
  • Místo Ementálu můžete použít Čedar, Goudu nebo jiný podobný tvrdý sýr.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *