Francouzská cibulačka je jednou z mých nejoblíbenějších polévek, u nás doma ji míváme poměrně často. Zrovna pro tuto dobu, kdy nastupují chladnější měsíce roku, je cibulačka jak stvořená. Její chuť je jedinečná, úžasně zahřeje a zasytí, báječně se hodí i jako teplá lehčí večeře.
Receptů na cibulačku je celá řada, jednodušších i trochu složitějších. Tady je recept, tak jak ji dělám já, vyzkoušejte! 🙂
Cibulačka se sýrovým toastem
- doba přípravy: asi 20 minut + 30 minut vaření a příprava toastů
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 4 větší nebo 6 menších červených cibulí
- 1 zelená jarní cibulka
- 700 ml hovězího vývaru
- 150 ml červeného vína
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíce cukru moučky
- půl lžíce hladké mouky
- snítka čerstvého tymiánu
- 2 bobkové listy
- sůl
- mletý pepř
- zelená petrželka k podávání
na toasty:
- 4 krajíčky toastového chleba
- 4 lžíce strouhaného Ementálu
- 1 – 2 lžíce olivového oleje
postup:
Na sádle pomalu restuji na měsíčky nakrájenou cibuli. Po zhruba deseti minutách ji zasypu cukrem a za častějšího míchání restuji ještě dalších 10 minut. Pak zapráším hladkou moukou a nechám ji mírně za stálého míchání zasmahnout, přisypu jemně posekanou jarní cibulku, odrhnuté lístky tymiánu, bobkový list a čerstvě mletý pepř a zaliju vínem. Pořádně rozmíchám a nechám velmi zvolna vařit asi 10 minut. Pak přileju zeleninový vývar, osolím a velmi zvolna vařím dalších asi 15 až 20 minut. Na závěr vyndám bobkové listy, polévku znovu opepřím a případně i dosolím.
Během varu polévky na sucho, například v toustovači opeču plátky chleba. Pak je dám do pekáčku, zakápnu olejem a zasypu sýrem a dám na chvíli zapéct pod gril nebo do hodně vyhřáté trouby, dokud se sýr nerozteče.
Do každého talíře s polévkou položím navrch toast a ozdobím petrželkou.
Ještě něco k tomu:
- Pomalé restování cibule se nesnažte urychlit, chuť polévky by tím utrpěla.
- Místo červené cibule můžete použít žlutou, polévka ale pak bude mít o trochu zemitější chuť.
- Víno sice můžete vypustit, ale jedinečná chuť téhle polévky tím opravdu hodně ztratí.
- Čerstvý tymián lze nahradit polovinou lžičkou sušeného.
- Alternativou k toastovému chlebu je nakrájená světlá bageta.
- Místo Ementálu můžete použít Čedar, Goudu nebo jiný podobný tvrdý sýr.