Tahle buchta je klenotem a současně i nejúspěšnějším rodinným receptem. 🙂 Aby ale nevznikla mýlka, musím hned zkraje zdůraznit, že jde o citát z úvodu receptu Petry Burianové, zdaleka nejen mnou obdivované vítězky prvního ročníku televizní soutěže Peče celá země. Kdykoli cokoli z bohatého Petřina repertoáru upeču, pokaždé u nás doma slyším: No jo, ta má všechno výborný!
Recept na kefírovou buchtu jsem objevil v Petřině první kuchařce, právě s onou poznámkou, že jde – ač to tak na první pohled nevypadá – o pravý rodinný klenot. A měla pravdu! Je voňavá, dlouho vláčná a hlavně tuze dobrá. A rychlá, tudíž velmi vděčná. Prostě dokonalost sama! Dovolil jsem si jen recept doplnit o kandovanou citronovou kůru a také o špetku soli.
Kakaová kefírová buchta s polevou
- doba přípravy: 15 minut + asi 35 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 300 g hladké mouky
- 300 g moučkového cukru
- 500 g kefíru
- 100 g rostlinného oleje
- 1 vejce
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžíce kandované citronové kůry
- 2 lžičky sody
- špetka soli
na polevu:
- 80 g másla
- 140 g moučkového cukru
- 2 lžičky kakaa
- 2 až 3 lžičky rumu
na ozdobu:
- trocha drobného ovoce
na vymazání a vysypání plechu:
- máslo
- hrubá mouka
postup:
Plech vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Troubu nechám rozehřát na 170 stupňů.
Do hlubší mísy proseji hladkou mouku, moučkový cukr, kakao a sodu. Promíchám, přiliji kefír a rostlinný olej, přidám vejce a špetku soli a vše krátce, ale dobře prošlehám. Těsto naleji do připraveného plechu a rovnoměrně posypu kandovanou citronovou kůrou. Peču ve vyhřáté troubě asi 35 minut.
Ke konci pečení připravím polevu, a to na páře v menším rendlíku, který umístím do trochu většího s horkou, velmi mírně se vařící vodou. Rozpustím máslo a dobře je promíchám s moučkovým cukrem, přidám rum a kakao a vše důkladně rozmíchám do kompaktní hladké hmoty.
Připravenou polevou přeleji ještě horkou buchtu, hned poté, co ji vytáhnu z trouby a co špejlí vyzkouším, zda je dobře upečená. Polevu pomocí stěrky rovnoměrně rozetřu po celé buchtě a ozdobím trochou drobného ovoce.
Ještě něco k tomu:
- Uvedené množství surovin vystačí na klasický hluboký plech o velikosti asi 25 x 35 centimetrů.
- Pokud poleva v rendlíku, než se dopeče buchta, příliš zhoustne, rozřeďte ji ještě jednou lžičkou rumu. Místo rumu můžete do polevy použít i nějaký ovocný likér. Při přípravě polevy ji párou odspodu, ze spodního kastrolu s vodou nahřívejte jen mírně, aby se poleva nesrazila.
- Místo kandované citronové kůry můžete použít i kůru čerstvou, ostrouhanou z omytého bio citronu.
- Mimo sezonu můžete buchtu ozdobit drobným ovocem, sušeným mrazem, tak jak jsem to udělal já. Petra doporučuje kakaové nibsy (slupek zbavené, nepražené a trochu podrcené kakaové boby).
- Pokud chcete být hodně rozmařilí, můžete řez této buchty doplnit kopečkem šlehačky 🙂