Ta má všechno výborný

Moučníky a dezerty Rychlé Vegetariánská

 // 

kefirova_buchta_1

Tahle buchta je klenotem a současně i nejúspěšnějším rodinným receptem. 🙂 Aby ale nevznikla mýlka, musím hned zkraje zdůraznit, že jde o citát z úvodu receptu Petry Burianové, zdaleka nejen mnou obdivované vítězky prvního ročníku televizní soutěže Peče celá země. Kdykoli cokoli z bohatého Petřina repertoáru upeču, pokaždé u nás doma slyším: No jo, ta má všechno výborný!

Recept na kefírovou buchtu jsem objevil v Petřině první kuchařce, právě s onou poznámkou, že jde – ač to tak na první pohled nevypadá – o pravý rodinný klenot. A měla pravdu! Je voňavá, dlouho vláčná a hlavně tuze dobrá. A rychlá, tudíž velmi vděčná. Prostě dokonalost sama! Dovolil jsem si jen recept doplnit o kandovanou citronovou kůru a také o špetku soli.

kefirova-buchta-2
Kakaová kefírová buchta

Kakaová kefírová buchta

  • doba přípravy: 15 minut + asi 35 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • 300 g moučkového cukru
  • 500 g kefíru
  • 100 g rostlinného oleje
  • 1 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce kandované citronové kůry
  • 2 lžičky sody
  • špetka soli

na polevu:

  • 80 g másla
  • 140 g moučkového cukru
  • 2 lžičky kakaa
  • 2 až 3 lžičky rumu

na ozdobu:

  • trocha drobného ovoce

na vymazání a vysypání plechu:

  • máslo
  • hrubá mouka

postup:

Plech vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Troubu nechám rozehřát na 170 stupňů.

Do hlubší mísy proseji hladkou mouku, moučkový cukr, kakao a sodu. Promíchám, přiliji kefír a rostlinný olej, přidám vejce a špetku soli a vše krátce, ale dobře prošlehám. Těsto naleji do připraveného plechu a rovnoměrně posypu kandovanou citronovou kůrou. Peču ve vyhřáté troubě asi 35 minut.

Ke konci pečení připravím polevu, a to na páře v menším rendlíku, který umístím do trochu většího s horkou, velmi mírně se vařící vodou. Rozpustím máslo a dobře je promíchám s moučkovým cukrem, přidám rum a kakao a vše důkladně rozmíchám do kompaktní hladké hmoty.

Připravenou polevou přeleji ještě horkou buchtu, hned poté, co ji vytáhnu z trouby a co špejlí vyzkouším, zda je dobře upečená. Polevu pomocí stěrky rovnoměrně rozetřu po celé buchtě a ozdobím trochou drobného ovoce.

Ještě něco k tomu:

  • Uvedené množství surovin vystačí na klasický hluboký plech o velikosti asi 25 x 35 centimetrů.
  • Pokud poleva v rendlíku, než se dopeče buchta, příliš zhoustne, rozřeďte ji ještě jednou lžičkou rumu. Místo rumu můžete do polevy použít i nějaký ovocný likér. Při přípravě polevy ji párou odspodu, ze spodního kastrolu s vodou nahřívejte jen mírně, aby se poleva nesrazila.
  • Místo kandované citronové kůry můžete použít i kůru čerstvou, ostrouhanou z omytého bio citronu.
  • Mimo sezonu můžete buchtu ozdobit drobným ovocem, sušeným mrazem, tak jak jsem to udělal já. Petra doporučuje kakaové nibsy (slupek zbavené, nepražené a trochu podrcené kakaové boby).
  • Pokud chcete být hodně rozmařilí, můžete řez této buchty doplnit kopečkem šlehačky 🙂

Napsat komentář