Těstoviny s rajčaty a medvědím česnekem

Hlavní jídla Rychlé Sezónní

 // 

Medvědí česnek prý už pomalu začíná růst. Jenže u nás v jižních Čechách bohužel ne, patříme údajně mezi regiony Česka, kde je výskyt téhle vytrvalé léčivé byliny dost vzácný. Co se dá dělat, člověk nemůže mít všechno 🙂 Ale přece jen: Letos jsme zkusili koupit pár sazenic, pěstování medvědího česneku je prý snadné a nenáročné, rád prý má kyselejší výživnou půdu, stín a vlhko, což jsme přesně my… Tak uvidíme 🙂

Naštěstí mám doma v zásobě prakticky pořád jak medvědí česnek sušený, který je do řady jídel taky skvělý, ale i zamrazený čerstvý, který jsme loni v množství více než štědrém dostali od milých přátel z Vysočiny. Právě s tím čerstvým, zamrazeným, jsem před pár dny udělal těstoviny. Stačila ještě plechovka rajčat, zbytek sýra s modrou plísní a trocha anglické slaniny, a skvělý oběd byl ve chvíli na stole 🙂

Těstoviny s rajčaty, slaninou, sýrem a medvědím česnekem

  • doba přípravy: celkem asi 20 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 200 g anglické slaniny
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička semen fenyklu
  • 2 plechovky rajčat ve vlastní šťávě (2 x 400 g)
  • 150 g sýra s modrou plísní
  • 2 velké hrsti listů medvědího česneku
  • mletý černý pepř
  • 1 až 2 lžičky krupicového cukru
  • sůl
  • 350 g suchých těstovin

postup:

Anglickou slaninu nakrájím na tenčí proužky a v hlubší pánvi ji na lžíci olivového oleje trochu opeču. Přihodím semínka fenyklu, nechám je krátce rozvonět a přidám na velmi hrubo pokrájená konzervovaná rajčata i se šťávou. Za občasného míchání je chvíli podusím.

Mezitím dám do hodně osolené vody vařit těstoviny podle návodu. Připravím si sýr s modrou plísní, který nastrouhám nahrubo, medvědí česnek nakrájím na proužky.

K rajčatům v pánvi přidám nejdřív nastrouhaný sýr, chvíli míchám, dokud se nerozpustí. Pak přihodím pokrájený medvědí česnek, mletý černý pepř, cukr a sůl, promíchám a prohřeju. Nakonec vmíchám uvařené těstoviny.

Ještě něco k tomu:

  • Trocha mírně orestovaných semínek fenyklu dodá výslednému spektru chutí tohoto jídla zase trochu jiný, osobitější akcent, který mě baví jak ve spojení s rajčaty a sýrem, tak i s medvědím česnekem. Jindy zase místo fenyklu i medvědího česneku použiju jiné koření a čerstvé bylinky, třeba římský kmín, bazalku, ale třeba i hrstičku posekaných vlašských ořechů.
  • Na toto jídlo se hodí spíše robustnější a vroubkovanější druhy těstovin, které dobře vážou omáčku.
  • Nejčastěji k přípravě používám nivu. Dobrý je ale v rajčatové omáčce třeba i rozpuštěný kousek brynzy.
  • Zavařená rajčata mimo sezónu nejčastěji používám domácí. V sezóně lze samozřejmě přidat drobněji pokrájená čerstvá, sloupnutá i se slupkou, jen je třeba je trochu déle v pánvi podusit.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *