Předloni o prázdninách Kluci v akci z České televize pekli v jednom ze svých dílů čokoládový perník. Recept na něj jim tehdy poslala jistá paní Henrieta Nezpěváková z Prahy. Vsadím se, že od té doby tenhle recept rychle koluje od jedné domácnosti k druhé a že onen perník musejí chválit všichni, kdo jej ochutnali. Vyzkoušel jsem a za mě asi nejlepší perník, co znám! Moc dobrý, vláčný, nedusivý, voňavý a navíc bleskový, hotový jedna dvě. A že se perníků u nás doma napeklo, moje maminka je totiž měla hodně v oblibě, v jedné době až přespříliš.
Prakticky jediné, co jsem udělal, je úprava onoho televizního receptu na poloviční dávku. Tento perník sice vydrží vláčný opravdu hodně dlouho, ale u nás doma jsme na něj jen dva – a to já si navíc na sladké až tak moc nepotrpím.
Čokoládový perník
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 45 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 200 g hladké mouky
- 150 g krupicového cukru
- polovina kypřícího prášku do pečiva
- půl lžičky jedlé sody
- 2 lžíce kakaa
- půl lžičky perníkového koření
- 200 ml mléka
- 150 ml rostlinného oleje
- 2 vejce
- 100 g švestkových povidel
- 50 g hořké čokolády
- špetka soli
na vymazání a vysypání pekáčku:
- máslo
- hrubá mouka
k podávání:
- moučkový cukr
postup:
Menší pekáček vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Troubu dám rozehřát na 165 stupňů.
Do velké mísy proseji mouku společně s kypřícím práškem do pečiva, jedlou sodou a kakaem. Přidám krupicový cukr, perníkové koření a špetku soli a vše dobře promíchám. Hořkou čokoládu posekám nahrubo a odložím stranou.
Do mléka přidám olej, vejce a švestková povidla a ručním šlehačem krátce, ale dobře prošlehám. Směs přileji do mísy se suchými surovinami a promíchám ručním šlehačem.
Těsto naliji do připraveného pekáčku, povrch rovnoměrně posypu posekanou čokoládou. Peču asi 35 až 45 minut.
Podávám posypané moučkovým cukrem.
Ještě něco k tomu:
- Uvedené množství surovin je pro pekáček o velikosti asi 15 x 30 centimetrů. Pokud se rozhodnete pro dvojnásobnou dávku, vezměte klasický pekáč o velikosti asi 25 x 35 centimetrů.
- Místo švestkových povidel můžete použít i dobrou marmeládu, povidla se mně ale osvědčila nejvíc.
- Víc k tomu, jak si doma namíchat vlastní perníkové koření, najdete také na blogu.
- Perník můžete podávat i s kopečkem šlehačky.