Je lehký, nadýchaný a voňavý, plný šťavnatého ovoce a křupavé drobenky, čerstvý i následující den. Meruňkových koláčů existuje celá řada a právě teď, v době sezóny meruněk lovím recepty na ně po roce znovu z šuplíku. A to zvlášť ty, jejichž příprava nezabere příliš mnoho času a přitom výsledek stojí za to. Tenhle letní meruňkový koláč mám mezi uloženými recepty na předním místě. Jak na něj?
Letní meruňkový koláč s křupavou drobenkou
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 50 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- asi 600 g meruněk
- 380 g polohrubé mouky
- 300 g cukru krupice
- 2 vanilinové cukry
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 250 ml mléka
- 155 g rostlinného oleje
- špetka soli
na drobenku:
- 125 g másla
- 125 g hrubé mouky
- 125 g cukru krupice
- špetka mleté skořice
na vymazání a vysypání plechu:
- máslo
- hrubá mouka
postup:
Středně velký plech (já na tenhle recept obvykle používám plech o rozměrech 40 x 30 centimetrů) vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Předem si připravím také drobenku smícháním změklého másla, cukru, hrubé mouky a špetky mleté skořice, nejlépe to jde rukama J Omyté meruňky vypeckuji a rozdělím na půlky, pokud jsou velké, tak na čtvrtiny. A zapnu troubu na 180 stupňů, aby včas byla pěkně rozpálená. 🙂
Do hlubší mísy vyklepnu vejce a přidám krupicový i oba vanilinové cukry, ručním šlehačem ušlehám do světlé hustší pěny. Přiliju olej a prošlehám, pak střídavě přilévám mléko a přidávám prosátou mouku smíchanou se solí a pomocí šlehače stále promíchávám. Nakonec přisypu zbylou část mouky, do které jsem přidal kypřící prášek, těsto znovu krátce, ale dobře promíchám.
Pomocí kuchyňské stěrky těsto vliju do vymazaného a vysypaného pekáčku a rovnoměrně v něm rozetřu. Pak na těsto rozdělím připravené půlky či čtvrtky meruněk a posypu je drobenkou.
Peču asi 50 minut do zlatava, špejli zapíchnutou do hotového koláče musím vytáhnout bez jakýchkoli zbytků těsta.
Ještě něco k tomu:
- Místo meruněk můžete použít i jiné sezónní ovoce. Zvlášť dobrý je tento koláč s ovocem kyselejším, třeba s červeným rybízem, malinami, ostružinami nebo angreštem.
- Vejce, olej, mléko i ovoce si z lednice vyndejte předem, tak aby při samotné přípravě koláče měly pokojovou teplotu.
- Do drobenky můžete přidat i pár oloupaných a na velmi hrubo posekaných mandlí. Pak bude ještě křupavější. 🙂
- Pro ty méně zkušené připomínám: Troubu během pečení rozhodně neotevírejte, koláč by vám dobře nevyběhnul! 🙂