Čím jednodušší jídlo, tím víc „zaručených“ receptů

Malá jídla Přílohy Rychlé

 // 

Aktualizováno

Lokše

A to platí i pro lokše. Už jen těch různých názvů: Někdo zná lokše jako patenty, jiný jim říká pekáče nebo laty, další šumpály nebo jen prostě bramborové placky. A co se receptu týče, sám jsem se nejednou stal svědkem docela ostré hádky o to, který je vlastně ten zaručeně správný. Vzrušené polemiky o postupu přípravy lokšů pochopitelně najdete i v internetových diskuzích.

Rozdílně se postupuje už při vaření brambor. Někdo je vaří ve slupce a tu ještě za horka z brambor loupe, já dávám přednost oloupání brambor za syrova a jejich vaření v páře v mikrovlnné troubě. Někde do lokšů nepřidávají vajíčko, já ho dávám. Někdo do lokšů používá polohrubou mouku, já přidávám hrubou a tu polohrubou používám jen na vyvalování placek. Často se pochopitelně také liší poměr brambor a mouky. Zatímco dřív se bramborové placky pekly na suchých tálech kamen, dnes přichází ke slovu – pochopitelně bez tuku – těžká suchá pánev, ale setkal jsem se dokonce i s přípravou bramborových placek přímo na sklokeramické desce.

Samostatnou kapitolou je pak podávání lokšů. Mastit se dají máslem nebo různými druhy sádla, výborné jsou třeba jako tradiční příloha k huse se zelím nebo ke gulášové polévce. Skvělé jsou i je samotné, třeba s kyselým mlékem nebo potřené sádlem se škvarky a plněné kysaným zelím, chutnají ale i na sladko, pomazané povidly, marmeládou nebo sypané mletým mákem a cukrem.

Zkrátka a dobře: Je jen na vás, pro jakou přesnou podobu přípravy lokšů i jejich servírování se rozhodnete, jaká se vám osvědčí, jaká vám nejvíc bude vyhovovat, s jakou budete mít doma největší úspěch. 🙂

Lokše

  • doba přípravy: asi 20 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4 (asi 20 kusů)

suroviny:

  • 1 kg brambor
  • 300 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce sádla
  • 1 a půl lžičky soli

na podsypání lokšů na vále:

  • polohrubá mouka

na omaštění hotových lokšů:

  • sádlo

postup:

Očištěné a oloupané brambory uvařím v páře, ještě horké je nastrouhám a smíchám s moukou, přidám vejce, rozehřáté, jen vlahé sádlo a sůl a zpracuji v kompaktní těsto. Z těsta postupně tvaruji kuličky o velikosti zhruba tenisového míčku, které na vále, posypaném polohrubou moukou, rozvaluji do kulatých placek, silných asi 1 až 2 milimetry. Na rozpálené silnostěnné pánvi opékám nasucho po obou stranách do chvíle, než se na plackách začnou tvořit tmavé puchýře (z jedné strany to trvá asi 2 až 3 minuty, z druhé minutu až dvě).

Hotové lokše potírám rozehřátým sádlem.

Ještě něco k tomu:

  • Pokud budete chtít lokše připravovat z polovičního množství surovin, použijte místo celého vejce jen žloutek.
  • Pro lokše jsou nejlepší moučnaté škrobovité brambory, tedy varného typu C. Pokud máte jiný typ, do těsta můžete zamíchat špetku Solamylu.
  • Lokše pečte na nerezové pánvi se silným dnem, teflonová pánev pro pečení nasucho vhodná, často se zkroutí.
  • Podobně jako s jinými bramborovými těsty je i s tím na lokše potřeba pracovat svižně, těsto má tendenci řídnout. Proto jakmile vyválíte jednu placku, hned ji dejte péct na rozpálenou suchou pánev a mezitím, než se upeče, vyvalujte placku následující.
  • Pokud chcete mít placky stejně velké a přesného kulatého tvaru, můžete je vykrajovat z vyváleného velkého plátu těsta. V každém případě se ale snažte do těsta při jeho podsypávání a vyvalování nezapracovat příliš mnoho další mouky, lokše by byly příliš tvrdé.

2 komentáře u „Čím jednodušší jídlo, tím víc „zaručených“ receptů“

  1. Dnes jsem viděla v pořadu „Co naše babičky dělaly a my jsme na to zapomněli“
    Šikovný rozvalovač na lokše, neví někdo jak se to jmenuje a kde se to dá sehnat?
    Děkuji za odpověď Milada

    Odpovědět
    • Dobrý den, Milado, ano, viděl jsem také:-) Zapátral jsem a objevil pod názvem ruční lis na těsto. Podívejte se na internetu, k mání jsou kusy od 170 Kč (dřevěný) až po několikanásobně vyšší částky. Zdravím Vás, Vítek

      Odpovědět

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *