Co s ním? Bublaninu!

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Aktualizováno

bublanina_z_kyseleho_mleka_1

Jak už jsem tady psal, naším příchodem z metropole na venkov se toho i v kuchyni docela dost změnilo. V kuchyni i ve špajzu. V surovinách i v tom, co a jak často se z nich u nás vaří.

Tak třeba mléko: To teď máme přímo od farmářů, tedy to opravdu dobré, poctivé, jen šetrně pasterované (na lahvi bez zkratek jako UHT, rozuměj úprava při vysoké teplotě, měnící chuť i složení mléka atd.). Tím spíš se u nás ale občas také stane, že mléko, které nestihneme spotřebovat, musíme nechat zkysnout. To jsme dřív u toho krabicového, „městského“ mléka prakticky neznali.

Jak nejspíš víte, přirozeně zkysnout je mléko třeba nechat mimo lednici, při pokojové teplotě. To zkyslé v lednici je totiž hořké, nedobré. Co ale s ním? Vypít? Nebo nechat v utěrce vykapat a mít z něj tvaroh? Nebo z něj uvařit polévku? Anebo s ním zadělat těsto, ať už na chleba nebo koláč?

Právě bublaninu z kyselého mléka jsem pekl před nedávnem. Je rychlá a moc dobrá, s ovocem dle obliby a aktuálních možností, včetně toho z mrazáku. Vyzkoušejte ji. Stojí za to.

Bublanina z kyselého mléka

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 30 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • asi 400 g ovoce
  • 150 g hladké mouky
  • 75 g polohrubé mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 vanilinový cukr (10 g)
  • půl sáčku kypřícího prášku do pečiva (6 g)
  • 135 g kyselého mléka
  • 55 g másla
  • 3 vejce

na vymazání a vysypání plechu:

  • máslo
  • hrubá mouka

k podávání:

  • moučkový cukr

postup:

Troubu dám rozehřát na program horký vzduch na 150 stupňů. Plech dobře vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.

Hladkou i polohrubou mouku společně s kypřícím práškem proseji do mísy. Do druhé mísy naleji kyselé mléko, přidám rozpuštěné máslo, moučkový i vanilkový cukr a také vejce a vše důkladně, asi po dobu 3 minut ručním šlehačem prošlehám. Přisypu směs mouky a znovu velmi dobře šlehačem prošlehám.

Těsto přeliji do připraveného vymazaného a vysypaného plechu, rovnoměrně rozetřu a posypu ovocem. Peču 25 až 30 minut, dokud se bublanina mírně neodděluje od stěn plechu a dokud špejli, kterou do těsta zapíchnu, nevytáhnu suchou, bez zbytků těsta.

Bublaninu podávám posypanou moučkovým cukrem.

Rybízová bublanina z kyselého mléka

Ještě něco k tomu:

  • Použít na tuto bublaninu můžete i kefír nebo podmáslí. Ať už se ale rozhodnete pro jakýkoli mléčný kysaný nápoj, nechte jej před zpracováním do těsta odstát na pokojovou teplotu.
  • Uvedené množství těsta stačí na malý plech nebo pekáček o velikosti ne větší, než 25 x 35 centimetrů. Pokud máte u bublaniny rádi vyšší těsto, zvolte menší pekáček.  Když chcete mít bublaninu na větší plech, zdvojnásobte dávku těsta i ovoce.
  • Pokud vaše trouba nemá horkovzduch, pečte bublaninu na klasický ohřev při 170 stupních.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *