Jak už jsem tady psal, naším příchodem z metropole na venkov se toho i v kuchyni docela dost změnilo. V kuchyni i ve špajzu. V surovinách i v tom, co a jak často se z nich u nás vaří.
Tak třeba mléko: To teď máme přímo od farmářů, tedy to opravdu dobré, poctivé, jen šetrně pasterované (na lahvi bez zkratek jako UHT, rozuměj úprava při vysoké teplotě, měnící chuť i složení mléka atd.). Tím spíš se u nás ale občas také stane, že mléko, které nestihneme spotřebovat, musíme nechat zkysnout. To jsme dřív u toho krabicového, „městského“ mléka prakticky neznali.
Jak nejspíš víte, přirozeně zkysnout je mléko třeba nechat mimo lednici, při pokojové teplotě. To zkyslé v lednici je totiž hořké, nedobré. Co ale s ním? Vypít? Nebo nechat v utěrce vykapat a mít z něj tvaroh? Nebo z něj uvařit polévku? Anebo s ním zadělat těsto, ať už na chleba nebo koláč?
Právě bublaninu z kyselého mléka jsem pekl před nedávnem. Je rychlá a moc dobrá, s ovocem dle obliby a aktuálních možností, včetně toho z mrazáku. Vyzkoušejte ji. Stojí za to.
Bublanina z kyselého mléka
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 30 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- asi 400 g ovoce
- 150 g hladké mouky
- 75 g polohrubé mouky
- 70 g moučkového cukru
- 1 vanilinový cukr (10 g)
- půl sáčku kypřícího prášku do pečiva (6 g)
- 135 g kyselého mléka
- 55 g másla
- 3 vejce
na vymazání a vysypání plechu:
- máslo
- hrubá mouka
k podávání:
- moučkový cukr
postup:
Troubu dám rozehřát na program horký vzduch na 150 stupňů. Plech dobře vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.
Hladkou i polohrubou mouku společně s kypřícím práškem proseji do mísy. Do druhé mísy naleji kyselé mléko, přidám rozpuštěné máslo, moučkový i vanilkový cukr a také vejce a vše důkladně, asi po dobu 3 minut ručním šlehačem prošlehám. Přisypu směs mouky a znovu velmi dobře šlehačem prošlehám.
Těsto přeliji do připraveného vymazaného a vysypaného plechu, rovnoměrně rozetřu a posypu ovocem. Peču 25 až 30 minut, dokud se bublanina mírně neodděluje od stěn plechu a dokud špejli, kterou do těsta zapíchnu, nevytáhnu suchou, bez zbytků těsta.
Bublaninu podávám posypanou moučkovým cukrem.
Ještě něco k tomu:
- Použít na tuto bublaninu můžete i kefír nebo podmáslí. Ať už se ale rozhodnete pro jakýkoli mléčný kysaný nápoj, nechte jej před zpracováním do těsta odstát na pokojovou teplotu.
- Uvedené množství těsta stačí na malý plech nebo pekáček o velikosti ne větší, než 25 x 35 centimetrů. Pokud máte u bublaniny rádi vyšší těsto, zvolte menší pekáček. Když chcete mít bublaninu na větší plech, zdvojnásobte dávku těsta i ovoce.
- Pokud vaše trouba nemá horkovzduch, pečte bublaninu na klasický ohřev při 170 stupních.