Tenhle recept mám zařazený do kategorie „Chutná to líp, než jsem čekal“. Cuketový chlebíček s čokoládou a křupavou drobenkou je velmi šťavnatý, ale přitom kyprý, neodolatelně voňavý, hodně jedlý, a k tomu všemu ještě dost netuctový. Objevil jsem jej u Karoliny Four, i přes své mládí už pár let uznávané expertky přes zdravou výživu, konkrétně v její nejnovější Výživné knize o jídle (vřele ji doporučuju!).
Byť jsem si tenhle recept malinko upravil ku obrazu svému, rozhodně nejde o nic ve stylu „zdravé, ale méně dobré“. Zdravé sice ano, ale fakt tuze dobré a navíc ještě velmi jednoduché a rychlé. I díky tomuto chlebíčku nám i přes letošní velkou úrodu cuket zatím žádné nepřebývají 🙂 Tohle prostě musíte zkusit!
Cuketový chlebíček s čokoládou a křupavou drobenkou
- doba přípravy: celkem asi 20 minut + asi 60 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- asi 300 g cuket
- 125 g hladké mouky
- 50 g celozrnné hladké pšeničné mouky
- 1 lžička jedné sody
- 2 lžičky mleté skořice
- půl lžičky soli
- 40 g hořké čokolády
- 1 lžíce nahrubo nasekané kandované citronové kůry
- 2 vejce
- 90 g krupicového cukru
- 50 g rostlinného oleje
- 180 g hustého bílého řeckého jogurtu
na ovesnou drobenku:
- 50 g másla
- 50 g celozrnných ovesných vloček
- 30 g hrubé mouky
- 30 g krupicového cukru
- 1 lžička skořice
postup:
Omyté a osušené cukety zbavím tuhých konců, nastrouhám i se slupkou najemno a v cedníku je nechám asi 15 minut odkapat. Formu na chlebíček vyložím pečícím papírem, troubu nechám předehřát na 180 stupňů.
Na drobenku smíchám v míse konečky prstů máslo o pokojové teplotě s celozrnnými ovesnými vločkami, hrubou moukou, krupicovým cukrem a lžičkou skořice.
Hladkou mouku i celozrnnou hladkou, také pšeničnou mouku společně se lžičkou jedlé sody prosiju do mísy, přidám dvě lžičky skořice, půl lžičky soli, na malé kousky nalámanou čokoládu a také nahrubo nasekanou kandovanou citronovou kůru. Sypkou směs velmi dobře promíchám.
V jiné, hlubší a větší míse ušlehám ručním mixérem vejce s krupicovými cukrem do hladké, světlejší pěny, do níž pak zašlehám rostlinný olej a nakonec ještě krátce, ale dobře vmíchám i hustý řecký jogurt. Potom přidám odkapanou a v cedníku vymačkanou nastrouhanou cuketu, opět dobře promíchám a na závěr vmíchám i sypkou směs mouky s dalšími přísadami. Těsto krátce, ale dobře ručním mixérem znovu promíchám.
Těsto hned urovnám do pečícím papírem vyložené formy, posypu připravenou drobenkou a dám péct do předehřáté trouby asi na 60 minut.
Upečený chlebíček má sytě zlatavě hnědou drobenku, jeho dobrou propečenost vyzkouším i pomocí špejle. Upečený a vyklopený chlebíček nechám vychladnout na kuchyňské mřížce.
Ještě něco k tomu:
- Ideální pro uvedené množství těsta je teflonová forma na biskupský chlebíček o rozměrech asi 30 x 11 centimetrů. Vzhledem k mírně kónickému tvaru se mně při jejím vykládání pečícím papírem osvědčilo vyložit nejdřív dvěma užšími pruhy papíru oba krátké koncové boky formy (s mírným přesahem do podélných boků) a pak dalším, širokým pruhem papíru (o šíři délky dna formy) podélné boky a dno.
- Místo hustého řeckého jogurtu je možné použít tučnější zakysanou smetanu, případně aspoň půlden předem na hustém sítě odkapaný běžný bílý jogurt.
- Olej používám řepkový, ten je z cenově dostupných rostlinných olejů nejzdravější.
- Kandovaná citronová kůra je nejlepší domácí, pochopitelně z bio citronů.