S lehce nasládlou, jemně kořeněnou chutí hokaido, nejoblíbenějšího druhu dýně je na přelomu starého a nového roku třeba se rozloučit. Aspoň tedy u nás, kde i přesto, že ve špajzce je přes zimu prakticky jen pár stupňů nad nulou, by se už brzy začaly na podzim uskladněné dýně kazit.
Pochopitelně, nejoblíbenější je i u nás dýňová polévka, kterou jsem tady už zmiňoval. Ale právě v těchto dnech velkou chválu sklízí i dýňová hořčice. Právě do té jsem se totiž pustil, abych poslední zbytky dýní zpracoval.
Hořčici od mala miluju – a to je ještě slabé slovo. Miluju tak, že maminka ji přede mnou musela schovávat a často mě strašit tím, že dostanu vyrážku, pokud hořčice budu jíst přesmoc 🙂 Však jsem o tom tady už psal, když se tu mezi sdílenými recepty objevila cuketová hořčice.
A tak ani teď vůbec nemám strach, že by se ta necelá desítka menších skleniček nejnovější várky dýňové hořčice u nás snad zkazila. Je sametově hebká, nezaměnitelné plné sladkokyselé chuti, pikantní tak akorát, prostě vážně skvělá! Brzy, nejpozději během jara proto určitě zmizí 🙂
Dýňová hořčice
- doba přípravy: asi 30 minut + asi 60 minut varu + asi 25 minut sterilování
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 1,5 kg dýně hokaido
- 2 palice česneku
- 3 dcl rostlinného oleje
- 3 dcl octa
- půl skleničky plnotučné hořčice
- 3 g hořčičného semínka
- 1 lžička mletých chilli papriček
- 1 lžíčka sušeného tymiánu
- 1 lžička mletého černého pepře
- 70 g cukru
- 18 g soli
postup:
Omyté dýně rozpůlím a lžící vydlabu semínka. Pak dýně i se slupkou rozkrájím na menší kostky a dám do většího hrnce. Přidám vše ostatní: přiliji olej i ocet, přihodím oloupané a nahrubo nasekané stroužky česneku, všechno koření (hořčičné semínko, mleté chilli, tymián, mletý černý pepř) a také cukr a sůl. Vše promíchám.
Přivedu k velmi mírnému varu a za občasného míchání hodně zvolna vařím asi 60 minut. Poté ponorným tyčovým mixerem vše rozmixuji a ještě horkou směs plním do dobře vymytých a horkou vodou vypláchnutých sklenic.
Naplněné sklenice hned zavíčkuji a steriluji v troubě při 150 stupních 25 minut, narovnané v hlubokém plechu, naplněném asi do dvou centimetrů horkou vodou.
Ještě něco k tomu:
- Experimentování s chutí dýňové hořčice dle vašich preferencí nestojí prakticky nic v cestě. Zkusit můžete přidat třeba oloupanou cibuli, z koření bobkový list (před mixováním ale doporučuji vyndat), nastrouhaný muškátový oříšek, kurkumu, mletý koriandr nebo pikantní indickou směs koření garam masala. Místo octa vyzkoušejte citronovou šťávu nebo i trochu kůry, plnotučnou hořčici můžete zaměnit za pikantnější dijonskou, použít můžete i různé druhy octů.
- Na podobné účely, jako je právě připrava hořčic, ale i nejrůznějších čalamád a zavařenin, se mně velmi osvědčil takzvaný pomalý hrnec, který přesně udržuje nastavenou teplotu.