Od tapání k nadšení: cuketová hořčice

Ostatní Sezónní Vegetariánské

 // 

IMG_8938

Přiznávám, že ze začátku jsem se s ní docela dost pral. Když se cuketa objevila doma, tak jsem z ní – s pocitem značné bezradnosti – dělal prakticky jen dvě věci: buď cukeťák (recept na ten s olivami najdete zde, škvarkový je tady) nebo polévku (krémová zde, s česnekovými knedlíčky je zde, časem pak přibyla jen ještě s bramborami a sladkou paprikou – ta je tady a cuketová sytá – recept je zde). Nic víc. A přitom z cukety existuje tolik nejrůznějších slaných, ale i sladkých dobrot…

Šel jsem ale v posledních letech dost do sebe – to když se ze mě stal venkovan a když cuket v našem špajzu začalo v sezóně povážlivě přibývat. A tak jsem další recepty začal hledat, kombinovat, vymýšlet, zkoušet, experimentovat… A cuketu jsem nejen vzal na milost, ale dokonce jsem si ji časem oblíbil. Definitivně mě pak mezi cuketové nadšence asi dostala cuketová hořčice. Neskutečně fajnová záležitost! Pro mě tím spíš, že jsem chuti hořčice – rozuměj té plnotučné – propadl už jako dítě, kterému ji kvůli její nadměrné konzumaci museli doma občas i zakazovat 🙂

Cuketovou hořčici jsem poprvé ochutnal před časem u šéfkuchaře Pavla Drdela, v jeho vyhlášené strakonické restauraci Sůl a řepa (psal jsem o ni i tady na blogu, víc najdete zde). A byl jsem z téhle specialitky okamžitě unešený! Doma jsem cuketovou hořčici hned začal zkoušet a recept na ni vylaďovat, až jsem se dopracoval k následující, z hlediska mých chutí ideální podobě. Když se mně tento týden dostala pod ruce nová várka cuket, tentokrát těch žlutých, bylo rozhodnuto: Bude z nich cuketová hořčice 🙂

img-8934
Cuketová hořčice – základní suroviny

Cuketová hořčice

  • doba přípravy: celkem asi 20 minut + 1 hodina varu + 20 minut sterilování
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 1,5 kg cukety
  • 1 velká cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 80 ml lihového octa
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 130 g plnotučné hořčice
  • 2 lžíce kurkumy
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného oregana
  • půl lžičky mletých chilli papriček
  • 1 lžička mletého bílého pepře
  • 60 g krupicového cukru
  • 20 tablet umělého sladidla
  • 30 g soli

postup:

Z cuket odkrojím tmavé konce, cukety omyji a pokud jsou větší, rozkrojím je a odstraním semínka. Cukety nakrájím na středně velké kostky a dám do většího hrnce. Přidám oloupanou a nahrubo nasekanou cibuli, oloupané stroužky česneku i všechny ostatní ingredience: lihový ocet, rostlinný olej, plnotučnou hořčici, kurkumu, sušený tymián a oregano, mleté chilli papričky a bílý pepř, krupicový cukr a sůl.

Vše promíchám a přivedu k mírnému varu, za občasného míchání vařím hodinu, ke konci přihodím umělé sladidlo. Rozvařenou směs tyčovým mixérem rozmixuji do hladka.

Plním do čistých a horkou vodou vypláchnutých skleniček, zavíčkuji a steriluji 20 minut při 180 stupních.

Ještě něco k tomu:

  • Chuť cuketové hořčice můžete doladit podle svých preferencí. Pikantnější chuti docílíte přidáním mletého sušeného zázvoru nebo čerstvé feferonky, případně plnotučnou hořčici zaměňte za dijonskou. Hustší konzistenci dosáhnete, když místo plnotučné hořčice přidáte hořčičná semínka, na uvedené množství cukety asi 100 gramů. Přihodit můžete i čerstvou, jadřince zbavenou papriku.
  • Na cuketovou hořčici můžete bez problémů použít i cuketu přerostlou.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *