Jsou vlastně úplně obyčejné, ale moc, moc dobré. Tenhle recept – v různých menších obměnách – opakuju už léta, a přesto pokaždé má veliký úspěch, spojený s prosbami o brzké zopakování 🙂
Piškotové těsto s jahodovým, máslovo pudinkovým krémem a s čokoládovou polevou jsem poprvé připravoval už před dlouhou řadou let jako dort. Časem se ale u nás doma „ustálila“ podoba řezů. Ať tak či onak, jahody se dají použít čerstvé i z mrazáku, prvotřídní pevné plody i ty přezrálé.
Naposledy jsme tyhle řezy měli před pár dny, s nástupem nové jahodové sezóny. Opět zmizely prakticky lusknutím prstu a s hodně hlasitou prosbou o jejich brzké zopakování 🙂
Jahodové řezy s čokoládovou polevou
- doba přípravy: celkem asi 40 minut + celkem asi 90 minut zchladnutí těsta, pudinku a polevy
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
na těsto:
- 5 vajec
- špetka soli
- 150 g krupicového cukru
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 150 g hrubé mouky
na krém:
- 500 g jahod
- 1 a půl balení vanilkového pudinku
- 120 g moučkového cukru
- 250 g másla
na polevu (ganache):
- 150 g smetany ke šlehání
- 150 g čokolády na vaření (minimálně 70 % kakaa)
na vymazání a vysypání pekáčku:
- máslo
- hrubá mouka
postup:
Nejdřív připravím pudink s jahodami jako základ krému. Omyté, okapané a stopek zbavené jahody dám do hrnce a dobře je rozmačkám, aby ve šťávě zbyly jen menší kousky plodů. Pak ze šťávy s rozmačkanými jahodami, trochy moučkového cukru a pudinkového prášku podle návodu na pudinku uvařím hustý pudink, ten nechám vychladnout na pokojovou teplotu.
Pekáček nebo plech vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Troubu nechám předehřát na 180 stupňů.
Vejce rozdělím do dvou mís na bílky a žloutky. K bílkům přidám špetku soli a ručním mixérem je vyšlehám do husté pěny. Ke žloutkům přidám krupicový cukr a také ručním mixérem je vyšlehám do světlé, husté a hladké pěny. Do ní zašlehám rostlinný olej a pak i hrubou mouku. Těsto rovnoměrně rozetřu do vymazaného pekáčku a dám do předehřáté trouby asi na 15 až 20 minut do lehce zlatavé barvy. Špejlí vyzkouším, zda je těsto dobře upečené a nechám zcela vychladnout.
Mezitím máslo se zbytkem receptového množství moučkového cukru utřu ručním mixérem do pěny, pak pomalu zašlehávám vychladlý pudink. Krém rovnoměrně rozetřu na upečené a zcela vychladlé těsto.
Nakonec připravím polevu. V menším kastrůlku pomalu přivedu k varu smetanu ke šlehání. Odstavím z plotýnky, vsypu nalámanou čokoládu, chvíli počkám, než čokoláda povolí a pak ruční metličkou rozmíchám do hladka. Ještě teplou polevou rovnoměrně přeleju řezy a nechám zcela zatuhnout.
Ještě něco k tomu:
- Jahodové řezy dělávám nejčastěji do pekáčku o velikosti asi 34 x 24 centimetrů. Pokud chci mít řezy nižší, uvedené množství ingrediencí vystačí i na standardně velký hluboký plech; v takovém případě jen zvýším množství surovin na polevu – použiji 250 g smetany ke šlehání a 250 g čokolády. Těsto se dá upéct i v kulaté rozevíratelné formě, rozříznout a naplnit jako dort s čokoládovou polevou.
- Máslo i pudink musejí mít pokojovou teplotu, jinak by se krém dobře nespojil a srazil. Množství cukru v krému se dá přizpůsobit kyselosti jahod a chuti.
- Na polevu by mělo být vždy stejné množství smetany a čokolády, 70 % obsah kakaa v čokoládě je minimální. Místo smetany ke šlehání se na polevu dá použít i zakysaná smetana, jen v tomto případě naopak rozehřeju čokoládu a do ní pak vmíchám zakysanou smetanu.