Loňské léto bylo aspoň u nás, na jihu Čech, hodně štědré na borůvky. Pár kelímků máme díky tomu ještě v mrazáku, a tak i v téhle době, kdy stojíme teprve před prahem astronomického jara, se na stole může objevit lákavě vonící a pro oči neméně přitažlivý borůvkový koláč 🙂
Jeden „borůvkový“ recept jsem na blog dával už loni o prázdninách (byl to litý koláč s borůvkami a s drobenkou, najdete jej zde), dnes jsem pro změnu sáhnul po kynutém borůvkovém koláči, také s drobenkou. Těsto je ale velmi tenké, ovšem o to víc je na tomto koláči ovoce a drobenky. Ano, přesně tak, jak to má většina lidí v oblibě. I tentokrát byla do pouhé hodiny od upečení hned půlka ještě vlahého velkého plechu pryč 🙂 Nebojte ale, tenhle koláč je velmi jednoduchý, snadný a na rozdíl od většiny kynutých těst také docela rychlý, proto jej určitě rádi pro velký úspěch brzy zopakujete. Stačí jen mít v mrazáku dostatečnou zásobu borůvek 🙂
Borůvkový kynutý koláč
- doba přípravy: asi 30 minut + asi 30 minut odpočinutí těsta + asi 25 minut pečení
- náročnost: velmi snadné
suroviny:
- 500 g borůvek
- 40 g krupicového cukru
- 250 g hladké mouky
- 80 g mléka
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 30 g čerstvého droždí
- 7 lžic rostlinného oleje
- špetka soli
na drobenku:
- 60 g másla
- 120 g hrubé mouky
- 60 g krupicového cukru
na rozválení těsta:
- hladká mouka
na vymazání plechu:
- máslo
na potření okrajů koláče:
- půl vejce
- 1 lžička mléka
postup:
Nejdřív si připravím kvásek: Do rendlíku rozdrobím čerstvé droždí, přisypu krupicový cukr a vidličkou promíchám, až se droždí s cukrem spojí a začne téct. Pak přimíchám jednu lžíci z receptového množství hladké mouky, zaliji jen velmi mírně vlahým mlékem a ještě jednou dobře promíchám. Nechám pod utěrkou stát asi 15 až 20 minut.
Do mísy od robotu prosiji hladkou mouku (receptové množství bez jedné lžíce, použité do kvásku) a promíchám se špetkou soli.
Ve vzešlém kvásku rozmíchám jedno celé vejce a jeden žloutek navíc a směs vliji do mísy k mouce. V robotu hnětu asi 10 minut, hned zkraje postupně po lžících přidávám olej. Uhnětené těsto, které musí být hladké a prakticky nelepivé, zabalím do potravinové fólie a dám na 30 minut odležet do lednice.
Během odpočinutí těsta připravím drobenku, na niž konečky prstů promnu povolené máslo s hrubou moukou a cukrem do drobivé hmoty. Hlubší plech vymažu máslem, připravím si i na potření okrajů koláče půlku vajíčka, rozšlehanou ve lžíci mléka. Troubu nastavím na program horký vzduch a nechám rozehřát na 170 stupňů.
Odpočinuté těsto vyndám z lednice a na velmi lehce pomoučeném válu rozválím do stejnoměrně vysoké obdélníkové placky, o pár centimetrů větší, než je plech. Rozválené těsto pomocí válečku do vymazaného plechu přenesu a urovnám, prsty vytvaruji nepříliš vysoké okraje koláče. Okraje potřu připraveným vajíčkem s mlékem.
Na koláč rovnoměrně nasypu borůvky a na ně drobenku. Dám do rozpálené trouby a peču 25 minut. Okraje upečeného koláče jsou zlatavé a začínají se oddělovat od kraje plechu, špejli zapíchnutou do upečeného koláče vytáhnu bez jakýchkoli zbytků těsta.
Ještě něco k tomu:
- Na tento koláč používám standardně velký, hlubší plech (zhruba 30 x 40 centimetrů).
- Těsto ukládejte k odpočinutí do lednice v dostatečně velké fólii,po chvíli totiž poměrně dost nabyde.
- V případě, že vaše trouba nemá program horký vzduch a koláč budete péct v klasickém pečícím režimu, teplotu nastavte na 185 stupňů.
- Okraje koláče potírám vejce ještě před přidáním ovoce a drobenky, je to daleko snazší.
- Pokud tak jako já použijete borůvky (nebo jiné drobnější ovoce) z mrazáku, stačí je nechat jen trochu povolit.