Jak to má většina v oblibě

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

boruvkovy_kynuty_kolac_1

Loňské léto bylo aspoň u nás, na jihu Čech, hodně štědré na borůvky. Pár kelímků máme díky tomu ještě v mrazáku, a tak i v téhle době, kdy stojíme teprve před prahem astronomického jara, se na stole může objevit lákavě vonící a pro oči neméně přitažlivý borůvkový koláč 🙂

Jeden „borůvkový“ recept jsem na blog dával už loni o prázdninách (byl to litý koláč s borůvkami a s drobenkou, najdete jej zde), dnes jsem pro změnu sáhnul po kynutém borůvkovém koláči, také s drobenkou. Těsto je ale velmi tenké, ovšem o to víc je na tomto koláči ovoce a drobenky. Ano, přesně tak, jak to má většina lidí v oblibě. I tentokrát byla do pouhé hodiny od upečení hned půlka ještě vlahého velkého plechu pryč 🙂 Nebojte ale, tenhle koláč je velmi jednoduchý, snadný a na rozdíl od většiny kynutých těst také docela rychlý, proto jej určitě rádi pro velký úspěch brzy zopakujete. Stačí jen mít v mrazáku dostatečnou zásobu borůvek 🙂

boruvkovykynutykolac2
Borůvkový kynutý koláč

Borůvkový kynutý koláč

  • doba přípravy: asi 30 minut + asi 30 minut odpočinutí těsta + asi 25 minut pečení
  • náročnost: velmi snadné

suroviny:

  • 500 g borůvek
  • 40 g krupicového cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 80 g mléka
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 30 g čerstvého droždí
  • 7 lžic rostlinného oleje
  • špetka soli

na drobenku:

  • 60 g másla
  • 120 g hrubé mouky
  • 60 g krupicového cukru

na rozválení těsta:

  • hladká mouka

na vymazání plechu:

  • máslo

na potření okrajů koláče:

  • půl vejce
  • 1 lžička mléka

postup:

Nejdřív si připravím kvásek: Do rendlíku rozdrobím čerstvé droždí, přisypu krupicový cukr a vidličkou promíchám, až se droždí s cukrem spojí a začne téct. Pak přimíchám jednu lžíci z receptového množství hladké mouky, zaliji jen velmi mírně vlahým mlékem a ještě jednou dobře promíchám. Nechám pod utěrkou stát asi 15 až 20 minut.

Do mísy od robotu prosiji hladkou mouku (receptové množství bez jedné lžíce, použité do kvásku) a promíchám se špetkou soli.

Ve vzešlém kvásku rozmíchám jedno celé vejce a jeden žloutek navíc a směs vliji do mísy k mouce. V robotu hnětu asi 10 minut, hned zkraje postupně po lžících přidávám olej. Uhnětené těsto, které musí být hladké a prakticky nelepivé, zabalím do potravinové fólie a dám na 30 minut odležet do lednice.

Během odpočinutí těsta připravím drobenku, na niž konečky prstů promnu povolené máslo s hrubou moukou a cukrem do drobivé hmoty. Hlubší plech vymažu máslem, připravím si i na potření okrajů koláče půlku vajíčka, rozšlehanou ve lžíci mléka. Troubu nastavím na program horký vzduch a nechám rozehřát na 170 stupňů.

Odpočinuté těsto vyndám z lednice a na velmi lehce pomoučeném válu rozválím do stejnoměrně vysoké obdélníkové placky, o pár centimetrů větší, než je plech. Rozválené těsto pomocí válečku do vymazaného plechu přenesu a urovnám, prsty vytvaruji nepříliš vysoké okraje koláče. Okraje potřu připraveným vajíčkem s mlékem.

Na koláč rovnoměrně nasypu borůvky a na ně drobenku. Dám do rozpálené trouby a peču 25 minut. Okraje upečeného koláče jsou zlatavé a začínají se oddělovat od kraje plechu, špejli zapíchnutou do upečeného koláče vytáhnu bez jakýchkoli zbytků těsta.

Ještě něco k tomu:

  • Na tento koláč používám standardně velký, hlubší plech (zhruba 30 x 40 centimetrů).
  • Těsto ukládejte k odpočinutí do lednice v dostatečně velké fólii,po chvíli totiž poměrně dost nabyde.
  • V případě, že vaše trouba nemá program horký vzduch a koláč budete péct v klasickém pečícím režimu, teplotu nastavte na 185 stupňů.
  • Okraje koláče potírám vejce ještě před přidáním ovoce a drobenky, je to daleko snazší.
  • Pokud tak jako já použijete borůvky (nebo jiné drobnější ovoce) z mrazáku, stačí je nechat jen trochu povolit.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *