Karlovarský knedlík je skvělou alternativou ke knedlíku houskovému, skvělý ke guláši, ke zvěřině, ale i třeba ke svíčkové: Delikatesu ovšem udělá i ze zdánlivě „všedního“ bezmasého pokrmu, například z houbové omáčky nebo ze špenátu s vejcem či z fazolek na kyselo. Úžasný je ale i jen tak samotný, s osmaženou cibulkou.
Zdaleka ne ve všech domácnostech se karlovarský knedlík vaří. I já znal dlouho jen knedlík houskový a pak ještě bramborový, ke karlovarskému jsem se poprvé dostal až ve věku dospělém, v jakési restauraci. Dodnes si to kulinářské překvapení pamatuju! 🙂 Ani sám o sobě sice karlovarský knedlík rozhodně není žádné dietní jídlo, ale upřímně: Co skutečně dobrého lze slovem dieta označit? Vnímáním většiny gurmánů je toho pramálo. 🙂
I receptů na karlovarský knedlík najdete celou řadu, s moukou i bez mouky, s různým poměrem jednotlivých ingrediencí. Já jsem nakonec zakotvil u toho následujícího. Vyzkoušejte. 🙂
Karlovarský knedlík
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 20 minut varu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 10 starších rohlíků
- 50 g másla
- 400 ml mléka
- 3 vejce
- 4 lžíce hrubé mouky
- 2 špetky strouhaného muškátového oříšku
- 2 špetky mletého černého pepře
- půl lžičky soli
- 3 lžíce posekané natě hladkolisté petržele
postup:
Rohlíky nakrájím si na centimetrové kostky, v kastrůlku rozpustím máslo, vejce rozdělím na žloutky a bílky, žloutky prošlehám s mlékem.
Ve větší míse zaleju rohlíky mlékem se žloutky a rozpuštěným máslem, zasypu moukou, přidám strouhaný muškátový oříšek, mletý černý pepř, sůl a hruběji posekanou nať hladkolisté petržele. Vše zlehka promíchám.
Z bílků ušlehám tuhý sníh a ten opatrně vmíchám do těsta.
Připravené těsto rozdělím na tři části, připravím si tři díly průsvitné potravinářské fólie. Postupně každý díl těsta urovnám do tvaru knedlíkové šišky na fólii, zaroluji a kraje pevně zatáhnu jako při balení bonbonu. Každý knedlík ještě pro jistotu zabalím do další fólie.
Zabalené šišky knedlíků vložím do širšího hrnce s vařící vodou a vařím zvolna pod poklicí 25 minut, přibližně v polovině šišky opatrně otočím.
Hotové šišky knedlíků z vody vyjmu, opatrně vybalím z fólií a nechám malou chvíli odpočinout. Pak je krájím na jednotlivé knedlíky.
Ještě něco k tomu:
- Pokud jsou rohlíky posypané mákem nebo kmínem, posypu je předem zbavte. Mák ani kmín do knedlíků nepatří. 🙂
- Nemáte-li čerstvou petrželku, použijte sušenou. Nahradit ji můžete i pažitkou nebo libečkem, toho ale dejte zhruba o polovinu méně.
- I karlovarské knedlíky se dají velmi dobře zmrazit. Po rozmrazení je ohřívejte pod poklicí v hrnci na pařáku jen nezbytně nutnou dobu.