Napečeno není nic? Na odpolední kafe se ohlásila nečekaná návštěva? Domácí zavařeniny ve špajzu neubývají?
Tohle je hodně jednoduchý a docela rychlý recept, který v tom pomůže. Křehký koláč se zavařeninou navíc v kulaté formě dobře vypadá, a i když přísně vzato nejde o linecké těsto, chutná neméně dobře, zvlášť když je džem poctivý domácí, pokud možno trochu nakyslý. A pokaždé může koláč být i jinak ozdobený 🙂
Rychlý křehký koláč se zavařeninou
- doba přípravy: asi 15 minut + asi 35 až 45 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 150 g změklého másla
- 2 žloutky
- 80 g krupicového cukru
- 20 g vanilinového cukru
- špetka soli
- 350 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- půl lžičky mleté nebo jemněji drcené sušené citronové kůry
- 75 g mléka
- 400 g zavařeniny
na vymazání formy:
- máslo
k podávání:
- moučkový cukr
postup:
Troubu nechám rozehřát na 170 stupňů, kulatou formu důkladně vytřu máslem.
Hladkou mouku, smíchanou s kypřícím práškem a sušenou citronovou kůrou proseju. V jiné, hlubší míse utřu změklé máslo, žloutky, krupicový i vanilinový cukr a špetku soli ručním mixérem do hladké pěny. Přidám moučnou směs a mléko a už jen vidličkou nebo lžící krátce, ale důkladně vypracuju do hladkého kompaktního těsta.
Asi tři čtvrtiny těsta rukou vtlačím a rovnoměrně urovnám do vymazané formy, vytvaruju i zvýšené, asi centimetrové okraje. Těsto stejnoměrně potřu zavařeninou. Zbytek těsta vyválím a vykrájím z něj ozdobné tvary nebo mřížky, těmi zavařeninu pokladu.
Peču v předehřáté troubě asi 35 až 45 minut do lehce zlatavé barvy. Zda je koláč upečený, vyzkouším pomocí špejle.
Koláč podávám posypaný moučkovým cukrem.
Ještě něco k tomu:
- Uvedené množství surovin je určeno do kulaté formy o průměru 28 centimetrů.
- Mřížky na koláč dělám tenčí, při pečení dost nabydou.
- Přesná doba pečení je závislá mimo jiné na typu formy, v keramické to trvá o trochu déle.
- Zavařeninu používám pikantnější, ideálně z červeného rybízu. Pokud mám jen sladší, předem v ní dobře rozmíchám špetku kyseliny citronové. Když je zavařenina hustší, naředím ji trochou rumu, aby se na těstě lépe roztírala. Naopak do řidší zavařeniny vmíchám lžíci bramboroého škrobu.
- Kůru je do těsta možné použít i čerstvou, ostrouhanou z jednoho bio citronu, dobrá je i kůra pomerančová nebo špetka strouhaného zázvoru, muškátového oříšku nebo tonka fazole.
Rychlý, a velmi dobrý. Na rozdíl od křehkého těsta, nebo těsta na páje se nemusí nejdříve péci těsto a potom komplet s náplní. Dost to zrychluje práci.
Zrovna tento týden byl u nás na stole 🙂