Rychlý křehký koláč

Moučníky a dezerty Rychlé Vegetariánské

 // 

Napečeno není nic? Na odpolední kafe se ohlásila nečekaná návštěva? Domácí zavařeniny ve špajzu neubývají?

Tohle je hodně jednoduchý a docela rychlý recept, který v tom pomůže. Křehký koláč se zavařeninou navíc v kulaté formě dobře vypadá, a i když přísně vzato nejde o linecké těsto, chutná neméně dobře, zvlášť když je džem poctivý domácí, pokud možno trochu nakyslý. A pokaždé může koláč být i jinak ozdobený 🙂

Rychlý křehký koláč se zavařeninou

Rychlý křehký koláč se zavařeninou

  • doba přípravy: asi 15 minut + asi 35 až 45 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 150 g změklého másla
  • 2 žloutky
  • 80 g krupicového cukru
  • 20 g vanilinového cukru
  • špetka soli
  • 350 g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • půl lžičky mleté nebo drcené sušené citronové kůry
  • 75 g mléka
  • 400 g zavařeniny

na vymazání formy:

  • máslo

k podávání:

  • moučkový cukr

postup:

Troubu nechám rozehřát na 170 stupňů, kulatou formu důkladně vytřu máslem.

Hladkou mouku, smíchanou s kypřícím práškem a sušenou citronovou kůrou proseju. V jiné, hlubší míse utřu změklé máslo, žloutky, krupicový i vanilinový cukr a špetku soli ručním mixérem do hladké pěny. Přidám moučnou směs a mléko a už jen rukou krátce, ale dobře vypracuju do hladkého kompaktního těsta.

Asi tři čtvrtiny těsta rukou vtlačím a rovnoměrně urovnám do vymazané formy, vytvaruju i zvýšené okraje. Těsto stejnoměrně potřu zavařeninou. Zbytek těsta vyválím a vykrájím z něj ozdobné tvary nebo mřížky, těmi zavařeninu pokladu.

Peču v předehřáté troubě asi 35 až 45 minut do lehce zlatavé barvy. Zda je koláč upečený, vyzkouším pomocí špejle.

Koláč podávám posypaný moučkovým cukrem.

Ještě něco k tomu:

  • Uvedené množství surovin je určeno do kulaté formy o průměru 28 centimetrů.
  • Přesná doba pečení je závislá mimo jiné na typu formy, v keramické to trvá o trochu déle.
  • Zavařeninu používám pikantnější, ideálně z červeného rybízu. Pokud mám jen sladší, předem v ní dobře rozmíchám špetku kyseliny citronové. Když je zavařenina hustší, naředím ji trochou rumu, aby se na těstě lépe roztírala.
  • Kůru je do těsta možné použít i čerstvou, ostrouhanou z jednoho bio citronu, dobrá je i kůra pomerančová nebo špetka strouhaného zázvoru, muškátového oříšku nebo tonka fazole.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *