Makový chlebíček s citronovou polevou

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Že v kuchyni docela často zbývají bílky, to je známá věc. Já je postupně střádám v mrazáku v dostatečně velké plastikové krabičce, která když se zaplní, je pokynem k jejich zpracování.

Dlouhá léta jsem se zbylých bílků hlavně pekl biskupský chlebíček, plný nalámané hořké čokolády, kandovaného ovoce, ořechů a s čokoládovou polevou, na který mám rodinný recept od mojí maminky. Ten chlebíček mě provázel celým dětstvím, je moc dobrý a tudíž na něj nedám dopustit 🙂

Ne zas až tak dávno jsem se ale rozhodl vyzkoušet ze zbylých bílků upéct něco aspoň trochu jiného. Svou roli při tom nakonec sehrál zbylý mletý mák, který moc dlouho nevydrží a který už volal po spotřebování. A tak se u nás doma poprvé objevil bílkový makový chlebíček s kandovaným ovocem a citronovou polevou. Výsledek? Chvála na tenhle chlebíček byla tak nečekaně veliká, že jsem začal kvůli onomu od maminky až trochu žárlit 🙂 Ale ne… Ten makový je taky opravdu moc, moc dobrý 🙂

Makový chlebíček s citronovou polevou

Makový chlebíček s citronovou polevou

  • doba přípravy: asi 15 minut + asi 40 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 110 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 1 a půl lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 110 g mletého máku
  • 160 g krupicového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • 9 bílků
  • špetka soli
  • 100 g kandovaných třešní

na vymazání a vysypání formy:

  • máslo
  • hrubá mouka

na polevu a posypání:

  • 20 g citronové šťávy (asi z půlky menšího citronu)
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce celého máku

postup:

Máslo pomalu a postupně rozpustím v mikrovlnné troubě, zapnuté na nejnižší výkon, v nádobě k tomu určené. Pak máslo nechám zchladnout do konzistence kašičky, ne ale úplně zatuhnout.

Troubu nechám předehřát na 170 stupňů. Formu dobře vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.

Do mísy proseju hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva, přisypu mletý mák a dobře promíchám. Zvlášť odvážím krupicový cukr, kandované třešně rozpůlím a vypeckuju.

V jiné, větší míse ušlehám ručním elektrickým šlehačem bílky se špetkou soli do hustého sněhu, do něj zašlehám krupicový i vanilinový cukr. Pak ručně, pomocí kuchyňské stěrky jemně vmíchám směs mouky a mletého máku a nakonec zchladlé, ale ne zatuhlé máslo a také rozpůlené a vypeckované kandované třešně.

Těsto naleju a urovnám do vymazané a vysypané formy a v předehřáté troubě peču asi 45 minut. Pomocí špejle vyzkouším, zda je chlebíček dobře upečený.

Upečený chlebíček nechám ve formě asi 10 minut zchladnout, pak jej vyklopím na kuchyňskou mřížku a nechám vychladnout úplně.

Na polevu přivedu v kastrůlku skoro až k varu přecezenou citronovou šťávu, pak kastrůlek z plotýnky stáhnu a do horké citronové šťávy vmíchám až do rozpuštění moučkový cukr. Částečně zchladlou, ale ještě mírně tekutou polevu nanesu na vychladlý chlebíček na kuchyňské mřížce. Povrch politého chlebíčku ozdobím trochou celého máku a polevu nechám úplně zatuhnout.

Ještě něco k tomu:

  • Uvedené množství surovin je určeno pro formu na chlebíček tradičního hranatého tvaru, o velikosti 30 x 11 centimetrů.
  • Místo kandovaných třešní je v chlebíčku dobrá i kandovaná pomerančová nebo citronová kůra, v rumu namočené a okapané rozinky, nahrubo posekané ořechy, ale třeba i v rumu namočené a okapané višně.
  • Pokud chci mít polevu hodně kyselou, při její přípravě přidám špetku kyseliny citronové.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *