Rychlá mramorovaná bábovka

Moučníky a dezerty Rychlé Vegetariánské

 // 

Asi ujíždím na bábovkách. Tedy já ne, protože na sladké si moc nepotrpím. Rád ale bábovky peču a ještě raději zkouším nové varianty bábovkových těst. Když se upečená bábovka pak na stole krájí, vezmu si většinou jen velmi tenký plátek, ten mně k ochutnání a zjištění, jak se bábovka povedla, úplně stačí. Pro mě osobně by tedy bábovky vlastně vůbec nemusely existovat…

Nicméně o oblibě bábovek u nás doma svědčí i to, že bábovka je na mém blogu docela častým hostem. Ten nejnovější recept, který přidávám právě dnes, je z kategorie, občas nazývané šup šup, tedy je to recept velmi rychlý. V chuti si ale rozhodně s těmi pracnějšími verzemi bábovek myslím nezadá. Však se také říká, že nejjednodušší je často nejlepší 🙂

Rychlá mramorovaná bábovka

  • doba přípravy: asi 15 minut + asi 60 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • špetka soli
  • 3 vejce
  • 130 g krupicového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • 115 g rostlinného oleje
  • 175 ml plnotučného mléka
  • 3 lžičky kakaa

na vymazání a vysypání formy:

  • máslo
  • hrubá mouka

k podávání:

  • moučkový cukr

postup:

Troubu nechám rozehřát na 170 stupňů, bábovkovou formu dobře vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.

Polohrubou mouku proseji společně s kypřícím práškem do mísy, přidám špetku strouhaného muškátového oříšku, špetku soli a promíchám.

V druhé větší míse ušlehám vejce s oběma cukry do úplně hladké, světlé pěny, Do ní pak zašlehám rostlinný olej a pak i mléko. Nakonec naněkolikrát přisypu moučnou směs, šlehačem dobře promíchám.

Polovinu těsta rovnoměrně naleji do připravené formy. Do druhé poloviny těsta proseji kakao, dobře promíchám a rovnoměrně naleji do formy na světlé těsto.

Bábovku peču v předehřáté troubě celkem 55 až 60 minut, po 15 minutách teplotu snížím na 150 stupňů.

Špejlí vyzkouším, zda je bábovka dobře upečená. Vyndanou na kuchyňské lince ji ve formě nechám asi 15 minut trochu zchladnout, pak bábovku vyklopím na kuchyňskou mřížku a nechám ji zcela vychladnout.

Bábovku podávám posypanou moučkovým cukrem.

Ještě něco k tomu:

  • Uvedené množství těsta vystačí na menší bábovkovou formu.
  • Vajíčka, olej i mléko by měly mít před zpracováním těsta kuchyňskou teplotu, proto je z lednice vyndám asi hodinu předem.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *