Letos, tedy vlastně už loni u nás vánoční cukroví zmizelo neobvykle rychle. Bylo tuze dobré a „pomohla“ mu i jedna návštěva. A tak se na Nový rok ozvalo: My nemáme nic napečeno?
Protože se na konci té věty ozval namísto otazníku spíš vykřičník, rychle jsem začal přemýšlet, co s tím. Musí to být něco rychlého a přitom dobrého, když už je ten první leden a jazýčky jsou po Vánocích zmlsané.
Nakonec jsem si vzpomněl na jednu ořechovou bábovku, kterou jsme už hodně dlouho na stole neměli. Ani už nevím, odkud recept na ni mám, jen si pamatuji, že jsem jej vylepšil o citrónovou kůru i šťávu a také špetku muškátového oříšku. Každopádně se i teď hodně povedla. Prý jedna z nejlepších.
Ořechová bábovka s citrónem
- doba přípravy: asi 20 minut + pečení asi 55 minut
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 150 g polohrubé mouky
- 200 g krupicového cukru
- 100 g vlašských ořechů
- třetina prášku do pečiva
- 5 vajec
- 200 ml rostlinného oleje
- 1 bio citrón
- 3 lžíce rumu
- špetka muškátového oříšku
- špetka soli
na vymazání a vysypání formy:
- tuk
- hrubá mouka
na posypání upečené bábovky:
- moučkový cukr
postup:
Menší bábovkovou formu vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Oddělím bílky od žloutků, z bílků se špetkou soli ušlehám tuhý sníh. V jiné míse prošlehám žloutky s olejem a cukrem do světlejší pěny, přidám šťávu i kůru ostrouhanou z omytého bio citrónu a také rum, vše ještě prošlehám. Pak do směsi zamíchám prosátou mouku, smíchanou s práškem do pečiva, umletými ořechy a špetkou muškátového oříšku, na závěr pak opatrně přimíchám sníh z bílků.
Těsto naliji do připravené vymazané a vysypané formy. Bábovku dám do trouby, vyhřáté na 150 stupňů a peču asi 55 až 65 minut. Hotovou bábovku poznám podle špejle, kterou z ní vytáhnu bez jakýchkoli zbytků těsta.
Bábovku asi po 10 minutách vyklopím na kuchyňskou mřížku a nechám vystydnout. Před podáváním sypu moučkovým cukrem.
Ještě něco k tomu:
- Ořechy můžete vyzkoušet i jiné, třeba lískové nebo i nesolené kešu.
- Při plnění formy můžete do části těsta prosít a promíchat lžíci kakaa.