Je docela jednoduchý, velmi dobře vypadá a neméně dobře i chutná. Řeč je o francouzském jablečném koláči. Receptů na něj je celá řada, nicméně já mám dnes na mysli ten nikoli z listového, ale z doma dělaného křehkého, skoro neslazeného těsta, na němž měsíčky jablek trůní v zatuhlé krémovité náplni ze šlehačky, žloutků a trochy cukru. Opravdu luxusní moučník. 🙂 Vyzkoušejte!
Francouzský jablečný koláč
- doba přípravy: asi 30 minut + asi hodinu chlazení těsta + asi 65 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 1 sáček vanilinového cukru
- špetka soli
- 1 vejce
- 3 lžíce vody
na náplň:
- 2 větší jablka
- 250 g smetany ke šlehání
- 2 žloutky
- 80 g cukru moučky
- 1 vanilkový lusk
- 3 lžíce Solamylu
- špetka soli
na vymazání a vysypání formy:
- tuk
- hrubá mouka
na posypání upečeného koláče:
- cukr moučka
postup:
Do prosáté hladké mouky přidám vanilinový cukr a špetku soli, nožem v sypké směsi rozsekám a promíchám změklé máslo a posléze i vejce a studenou vodu. Rukou uhnětu kompaktní těsto, které zabalím do potravinové fólie a dám do lednice aspoň na půlhodinu chladit.
Mezitím dno menší dortové formy o průměru asi 22 centimetrů vyložím pečícím papírem a boky vymažu tukem a vysypu hrubou moukou. Pak připravím polevu na koláč důkladným promícháním 250 g šlehačky, dvou žloutků, vyškrábnutého obsahu vanilkového lusku a 60 g cukru moučky, v němž jsem předem rozmíchal Solamyl. Omytá jablka rozčtvrtím, vykrojím jadřince a každou čtvrtku dále rozdělím asi na tři půlměsíčky.
Těsto urovnám do připravené formy, po obvodu vytáhnu okraje do výšky asi 4 centimetrů. Na těsto naskládám měsíčky jablek, která zaliju přichystanou polevou.
Koláč dám do trouby vyhřáté na 180 stupňů a peču asi 20 minut, pak teplotu snížím na 160 stupňů a peču dalších 40 až 45 minut, dokud poleva není zcela tuhá.
Upečený koláč nechám krátce zchladnout, pak vyndám z formy a dám úplně vychladnout na kuchyňskou mřížku. Před podáváním posypu moučkovým cukrem.
Ještě něco k tomu:
- Jablka na tento koláč vybírejte pevná a kyselejší, ne moučnatá.
- Vanilkový lusk v přelivu koláče můžete nahradit vanilinovým cukrem, o to méně pak do přelivu dejte cukru moučky.