Oslava Halloween? Dýňovou polévkou!

Polévky Rychlé Sezónní

 // 

dýně

Neexistuje snad jednodušší polévka, než je dýňová. A jak je přitom skvělá! Aspoň pro mne snad nejoblíbenější. 🙂 Dýňová polévka dokáže zastoupit i hlavní jídlo, hlavně teď na podzim je z ní výtečná teplá večeře. Receptů na ni je celá řada, tady je můj postup:

Dýňová polévka, jak ji dělám já

  • doba přípravy: asi 15 minut + asi  15 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 1 menší dýně hokaido
  • 1 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce másla
  • špetka kari
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 lžička jablečného octa
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 200 ml smetany na vaření
  • sůl
  • mletý pepř
  • pažitka k podávání

postup:

Omytou neoloupanou dýni rozpůlím, vydlabu semena, vykrojím tužší konec se stopkou a dýni nakrájím na středně velké kostky. Na másle nechám zesklovatět nakrájenou cibuli, přidám nahrubo rozsekaný česnek, kari a kostky dýně a krátce orestuji. Zaliju studeným vývarem, přivedu k varu a vařím asi 15 minut. Nechám trochu zchladnout a vše dobře rozmixuji. Vrátím zpět do hrnce, dochutím solí, pepřem, octem, cukrem a muškátovým oříškem, přidám smetanu, promíchám a ohřeju na teplotu k podávání. Na talíři zdobím sekanou pažitkou.

Dýňová polévka

Ještě něco k tomu:

  • Na tuhle polévku používám dýni muškátovou, Hokkaido nebo máslovou. Jedlé jsou ale prakticky všechny druhy dýní, i ty okrasné. 🙂
  • Máte-li větší dýni, její velikosti přizpůsobte i objem všech dalších surovin.
  • Zeleninový vývar můžete nahradit vodou, případně jeho část smetanou na vaření, v množství dle chuti. 🙂
  • Kdo má rád pikantnější chuť, může do polévky před mixováním přidat špetku chilli, špetku nastrouhané kůry z čerstvého omytého bio citrónu (případně citrónovou kůru sušenou) nebo třeba špetku sušeného či čerstvého zázvoru.
  • Dýňovou polévku můžete ozdobit kopečkem zakysané smetany, případně na troše oleje krátce opraženými dýňovými semínky (můžete použít část těch z dýně vydlabaných) nebo lehce posolenými také krátce na oleji opraženými jádry vlašských ořechů.
  • Pokud chcete dýňovou polévku podávat jako hlavní jídlo, připravte k ní třeba česnekové krutony nebo topinku. Další variantou je krajíc chleba, pokapaný olivovým olejem, posypaný pikantnějším tvrdým sýrem a krátce zapečený pod grilem.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *