Loňské léto bylo u nás i na ovoce štědré, a tak kromě velkého počtu sklenic a skleniček nejrůznějších druhů zavařenin ve špajzu máme docela dost ovocné úrody uloženo i v mrazáku. Mezi vděčné plody, které se prakticky bez úhony dobře zamrazují, rozhodně patří i červený rybíz. Jeho osvěžující, nakyslá chuť je pro nejrůznější koláče a bublaniny jak stvořená, tím spíš teď v zimě.
I sladké peču docela často, poptávka po něm je u nás prakticky stále, možná i proto, že se recepty snažím střídat. Následující kynutý koláč je velmi jednoduchý a rychlý, pokud tedy nepočítám čekání, než vykyne 🙂 Narozdíl od některých jiných tento vydrží docela dlouho vláčný, neztvrdlý. Těsto je nízké a použít se na něj dá zdaleka nejen rybíz, ale i zmrazené nebo čerstvé meruňky, švestky, třešně, višně, borůvky, maliny, ostružiny, prostě co máte zrovna po ruce 🙂
Ovocný kynutý koláč s drobenkou
- doba přípravy: asi 30 minut + celkem asi 110 minut kynutí
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- asi 500 g ovoce
- 400 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- 50 g krupicového cukru
- 200 ml mléka
- 1 žloutek
- 24 g čerstvého droždí
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- špetka soli
na drobenku:
- 120 g hrubé mouky
- 60 g másla
- 60 g krupicového cukru
na vymazání plechu:
- máslo
postup:
Nejdříve vymažu velký hluboký plech máslem a také připravím drobenku, na kterou zpracuji hrubou mouku, máslo a krupicový cukr konečky prstů do drobivé směsi.
Do hnětací mísy od robotu proseji mouku. Do ní udělám důlek, do kterého nasypu lžíci z receptového množství cukru, na cukr rozdrobím čerstvé droždí a to zaliji částí mírně vlahého mléka. Mléko s droždím a cukrem s okolní moukou trochu promíchám, zakryji utěrkou a nechám vzejít kvásek, trvá to asi 20 minut.
Do mísy k vzešlému kvásku přidám zbylý cukr, žloutek rozšlehaný ve zbylém mléce, trochu pokrájené změklé máslo a špetku strouhaného muškátového oříšku a soli. V robotu uhnětu hladké, nelepivé těsto. Mísu s těstem zakryji utěrkou a nechám při pokojové teplotě kynout asi 60 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Vyknuté těsto trochu propracuji a pak přímo ve vymazaném plechu rozválím a navlhčenýma rukama urovnám, nechám přitom trochu vyvýšené okraje. Na těsto rovnoměrně rozložím umyté a osušené ovoce a to posypu drobenkou. Nechám ještě asi půl hodiny kynout, mezitím si rozehřeji troubu na 180 stupňů.
V předehřáté troubě koláč peču asi 20 až 25 minut, dokud okraje nezačnou zlátnout. Zda je koláč dobře upečený, vyzkouším špejlí.
Ještě něco k tomu:
- Uvedené množství surovin vystačí na standardně velký plech do trouby.
- V případě, že použijete ovoce z mrazáku, mělo by být takřka zcela rozmrzlé. Pokud při rozmrazování pustí šťávu, tu pochopitelně sceďte.
- Použít lze samozřejmě i sušené droždí, toho by mělo stačit asi 8 gramů, tedy jeden sáček.