Několik málo surovin, velmi jednoduchá příprava a přitom zaručeně skvělý výsledek. Zvlášť každý masomil, tím spíš pak milovník piva nad tímhle talířem nemůže nechválit 🙂 Chce to prakticky jen jediné: Předem si vše dobře naplánovat. S přípravou tedy začít včas a pak také prokázat notnou dávku trpělivosti, protože ta vůně pomalu pečené krkovice, předem marinované v pivu a cibuli je vážně opojná 🙂
U nás jsem tuto dobrotu zatím naposledy chystal pro sousedy, kteří k nám přišli na návštěvu a kteří zklamaní rozhodně nebyli 🙂 Jako přílohu podávám bramborové knedlíky, klasické šťouchané brambory nebo šťouchané brambory s mrkví a zázvorem, moc dobré jsou k tomu i brambory s opraženou krupicí, skvělý je ale i „obyčejný“, čerstvě upečený domácí kváskový chléb.
Pomalu pečená krkovice na pivu
- doba přípravy: celkem asi 30 minut + asi 12 hodin marinování masa + asi 5 hodin pečení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 800 g vepřové krkovice bez kosti (4 plátky)
- 500 ml černého piva
- 3 větší cibule
- 4 stroužky česneku
- půl lžičky drceného kmínu
- 1 lžíce sušeného rozmarýnu
- 2 lžíce medu
- mletý černý pepř
- sůl
- 250 ml vody
postup:
Krkovici očistím, naklepu, rovnoměrně opepřím, posypu drceným kmínem a sušeným rozmarýnem a osolím, koření do masa dobře vetřu. Cibuli oloupu a nakrájím na tenčí měsíčky, stroužky česneku oloupu a nahrubo nasekám. Připravené maso s cibulí a česnekem uložím do mísy, zaliji pivem, zakryji poklicí nebo potravinářskou fólií a uložím přes noc do lednice. Pokud mohu, maso během marinování několikrát otočím.
Druhý den rozehřeji troubu na 120 stupňů. Maso i s marinádou přendám z mísy do pekáčku tak, aby maso bylo rozloženo v jedném vrstvě. Dám péct do trouby na zhruba 5 hodin, dokud maso nebude zcela měkké, během pečení maso několikrát otočím a také přelévám šťávou.
Měkké maso vyndám z pekáčku a uložím do tepla. Pekáček z výpekem položím na plotýnku, přiliji vodu a přivedu k pomalému varu. Přidám med a za občasného míchání svařím zhruba na poloviční množství. V případě potřeby dosolím a dopepřím.
Na talířích maso přelévám zredukovaným výpekem.
Ještě něco k tomu:
- Nejvíc se mně pro tuto přípravu krkovice osvědčil černý Kozel. Se světlým pivem recept příliš dobře nefunguje.
- Minimální délka marinování masa je alespoň 6 hodin.
- V sezóně samozřejmě používám rozmarýn čerstvý.