Šťouchané brambory s mrkví a zázvorem. K masu i sólo

Přílohy Vegetariánské

 // 

stouchane_brambory_s_mrkvi_a_zazvorem

Hodně nemám rád jednotvárnost, pochopitelně tím spíš ne ani v jídle. I když… Co si my, kteří pravidelně stáváme u plotny, budeme povídat: Sklon ke stereotypům při rozhodování o tom, co a jak uvařit, má snad každý z nás…

Snažím se ale tomu bránit, jak jen to jde. Prakticky pokaždé aspoň něco udělat trochu jinak. Chvíli přemýšlet, čím vším by šlo známé jídlo obměnit, obohatit, zatraktivnit, ozvláštnit. O inspiraci při brouzdání po internetu nebo listování kuchařkami ani nemluvě… Zkrátka a dobře: Pokud to je jen trochu možné, každý den chci dodržet to, aby na talíři byla aspoň nějaká maličkost nová nebo jinak. Ostatně tohle je jedna z věcí, která mě na vaření baví nejvíc. Však i strávníci to pokaždé přinejmenším svou zvědavostí ocení 🙂

Takhle nějak se zrodila i dnešní příloha. Šťouchané brambory máme u nás doma moc rádi a i jejich následující, trochu dietnější, ale chuťově výraznější varianta je vážně skvělá! Hodí se k nejrůznějším druhům a úpravám masa, ale já osobně mohu brambory, rozšťouchané s dušenou mrkví, zázvorem a osmaženou i zelenou cibulkou jíst klidně i sólo 🙂

Šťouchané brambory s mrkví a zázvorem

  • doba přípravy: asi 15 minut + asi 15 minut vaření brambor a dušení mrkve
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 400 g brambor
  • 400 g mrkve
  • 2 lžíce másla
  • 1 velká cibule
  • asi 20 g čerstvého zázvoru
  • špetka římského kmínu
  • 2 zelené naťové cibulky
  • mletý černý pepř
  • sůl

postup:

Omyté a oloupané brambory uvařím v osolené vodě do měkka. Mezitím očistím, omyji a na velmi drobno nasekám čerstvý zázvor, mrkev zbavím zbytků natě, pokud to je třeba i oloupu, omyji a nakrájím na tenčí kolečka. Nadrobno nakrájím i oloupanou cibuli.

V kastrole nebo hluboké pánvi orestuji na jedné lžíci másla za občasného míchání do sklovata cibuli. Pak přihodím posekaný zázvor, který nechám jen krátce zpěnit. Přidám kolečka mrkve, osolím, opepřím, posypu špetkou římského kmínu a zaliji jen trochou vody. Pod poklicí dusím, dokud mrkev zcela nezměkne, trvá to asi 15 minut. Pokud se během té doby šťáva vydusí, zastříknu mrkev ještě malou trochou vody.

Uvařené a slité brambory částečně rozšťouchám se zbylou lžící másla a přidám je společně s omytou a nadrobno nasekanou zelenou naťovou cibulkou k udušené mrkvi. Vše promíchám a dobře rozšťouchám, v případě potřeby ještě dopepřím nebo dosolím.

Ještě něco k tomu:

  • Zapojit do této přílohy můžete i zelené bylinky. Přidat zkuste třeba trochu libečku, majoránky, tymiánu nebo petrželky.
  • Trochu jinou variantu získáte, když část mrkve nahradíte kořenem petržele nebo pastináku, případně menším kouskem celerové bulvy. Dobrý je i řapíkatý celer, ten přimíchejte jemně posekaný až na závěr.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *