V časech předlistopadových býval v jednu dobu obrovským hitem a tehdy zcela jistě i jedním z nejčastěji doma pečených koláčů. Není divu. Na jogurtový koláč se ingredience podle receptu většinou odměřují kelímkem od použitého jogurtu, a tudíž příprava je velmi rychlá, a i pro začátečníka ohromně jednoduchá. Moc času nezabere ani samotné pečení a co víc: Těsto jogurtového koláče je velmi jedlé a s ovocem dobře souzní.
Svůj první jogurtový ovocný koláč jsem pekl hned v začátcích kuchyňské samouky, nesoucí se ve znamení metody pokus – omyl. I přesto se mně ale tehdy hned napoprvé tuze povedl, aspoň tak to mám uloženo ve vzpomínkách. Recept jsem si ovšem nepoznamenal a ouha: Další pokusy o jogurtový koláč s ovocem už ne a ne vyjít. Prostě variant receptu jsou mraky, nehledě na to, že odměření většiny ingrediencí závisí na velikosti kelímku použitého jogurtu, v čemž se občas skrývá zrada.
Zkrátím to: K tomu z mého pohledu ideálnímu receptu na jogurtový koláč jsem se v dalších letech dopracovával poněkud klopotně. A proto jsem si – mimo jiné i kvůli oné proklaté různé velikosti jogurtových kelímků – nakonec množství jednotlivých surovin raději poznamenal v gramech. Zkrátka sázka na jistotu.
Jogurtový koláč s ovocem dělávám celkem pravidelně. I to je taková sázka na jistotu. Ke slovu přišel zrovna nedávno, tentokrát s borůvkami, kterých je letos skutečně požehnaně. Jogurt jsem dal smetanový, o to větší dobrota to byla.
Jogurtový ovocný koláč s drobenkou
- doba přípravy: asi 15 minut + asi 40 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 500 g ovoce
- 300 g polohrubé mouky
- 150 g krupicového cukru
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 300 g bílého jogurtu
- 150 g rostlinného oleje
- 3 vejce
- špetka soli
na drobenku:
- 70 g másla
- 140 g hrubé mouky
- 70 g krupicového cukru
na vymazání a vysypání plechu:
- máslo
- hrubá mouka
postup:
Troubu dám předehřát na 180 stupňů. Středně velký plech nebo pekáč vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Předem si připravím i drobenku, na niž konečky prstů promnu změklé máslo s moukou a cukrem. Pokud to je třeba (a nejde například o lesní plody), ovoce omyji a odpeckuji.
Do mísy proseji mouku s práškem do pečiva a cukrem, směs ještě promíchám. Do jiné větší mísy dám jogurt, vejce, olej a špetku soli a vše ručním mixérem prošlehám. Pak přisypu směs mouky a mixérem dobře promíchám.
Těsto rovnoměrně rozetřu do plechu, urovnám na něj ovoce a posypu drobenkou. Peču v rozehřáté troubě asi 30 až 40 minut. Špejli, zapíchnutou do upečeného koláče, musím vytáhnut bez jakýchkoli zbytků těsta.
Ještě něco k tomu:
- Přesnější délka pečení záleží na tom, jak velký plech použijete a jak vysoké budete mít těsto, a samozřejmě také na té které troubě.
- Jak už jsem zmínil, místo obyčejného bílého jogurtu můžete použít jogurt smetanový, možná je i zakysaná smetana (tu ale raději již méně tučnou).
- Část cukru v těstě nebo v drobence můžete nahradit vanilinovým cukrem, váš koláč pak bude voňavější. Stejně tak můžete do drobenky přidat trochu mleté skořice, případně do těsta – pokud se to k použitému ovoci hodí – lžičku kakaového prášku.