Tyhle řízky jsme si u nás doma okamžitě zamilovali. Nejen proto, že máme rádi kuře a že řízky podle tohoto receptu jsou skutečně ukrutně dobré. Díky marinování jsou šťavnaté, křehké, voňavé, prostě chuť jedna báseň.
A já osobně jsem si je oblíbil i proto, že jsou rychlé, prakticky bezpracné. Stačí jen maso naklepat, během minutky namíchat marinádu a v ní maso nechat koupat. Nejpodstatnější tak je vlastně pouze trpělivost, neboť maso by v marinádě mělo odpočívat aspoň půlden. Potom už jen protáhnete řízky ve strouhance a šup s nimi do trouby.
To celé má vlastně jeden zádrhel. Řízky začnou v troubě záhy opojně vonět a tak i ta hodinka jejich pečení může být docela dlouhá.
Marinované kuřecí řízky z trouby
- doba přípravy: asi 20 minut + aspoň 12 hodin marinování + asi 60 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 4 kuřecí prsa
- 150 ml zakysané smetany
- 1 vejce
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 2 stroužky česneku
- mletý černý pepř
- sůl
- strouhanka
- 2 lžíce másla
postup:
Nejdříve připravím marinádu. V misce, v níž budu maso marinovat, dobře prošlehám zakysanou smetanu s plnotučnou hořčicí, vajíčkem, mletým černým pepřem, solí a také s oloupanými a prolisovanými stroužky česneku.
Omytá a osušená kuřecí prsa zlehka, přes mikrotenový sáček z obou stran naklepu. Prsa naložím do připravené marinády, maso musí být marinádou obalené ze všech stran. Marinovat nechám alespoň 12 hodin, tedy přes noc, nic nezkazí ani jeden či dva dny.
Namarinované maso bez otírání marinády obalím ve strouhance. Obalené řízky naskládám v jedné vrstvě – tedy tak, aby se nepřekrývaly – do pekáčku, vyloženého pečícím papírem. Řízky rovnoměrně pokladu vločkami másla a pekáček dám do trouby, rozpálené na 180 stupňů. Peču nejprve 35 až 40 minut z jedné strany, pak řízky obrátím a dopékám 20 až 25 minut z druhé strany. Na posledních asi 5 minut dopékání jedné i druhé strany řízků teplotu zvýším o 10 stupňů, aby řízky měly mírně zlatavou barvu.
Podávám s bramborovým salátem, kaší nebo šťouchanými brambory. Přidat lze i klínek citrónu nebo kyselou okurku.
Ještě něco k tomu:
- Místo zakysané smetany můžete do marinády vyzkoušet i dietnější bílý jogurt, místo plnotučné hořčice hořčici dijonskou. Chcete-li mít chuť řízků co možná nejjemnější, hořčici i česnek vynechte. Přidat do marinády můžete i trochu čerstvých, jemně nasekaných bylinek. Řízky můžete osolit až před obalováním ve strouhance, pak budou ještě o trochu šťavnatější.
- Řízky můžete obalit také ve směsi strouhanky a sezamu nebo parmazánu, případně s přidáním chilli nebo špetky kajenského pepře. Místo strouhanky jsou další možnou variantou podrcené kukuřičné lupínky.
- Místo másla můžete řízky před pečením pokapat malým množstvím rostlinného oleje.
- Místo kuřecích prsou můžete recept využít i na řízky z kuřecích stehen, ale i krůtí, telecí nebo vepřové, jen tomu přizpůsobte dobu jejich pečení.