Šlehačková bábovka, kterou nestihnete krájet

Moučníky a dezerty Rychlé Vegetariánské

 // 

slehackova_babovka

Po tomto receptu sahám nejčastěji tehdy, když spěchám a když v lednici čeká už delší dobu smetana ke šlehání a kdy datum na jejím obale už volá po spotřebování.

Tak jako prakticky pokaždé, když šlehačku použijete k pečení nebo k vaření, je i tahle bábovka tuze dobrá, navíc i vláčná a nedusivá 🙂 S trochou nadsázky řečeno, tuto bábovku ani nestihnete krájet, jak rychle jde u stolu na odbyt 🙂 A co víc, její samotná příprava netrvá dlouho.

slehackova-babovka-1
Rychlá šlehačková mramorovaná bábovka

Rychlá šlehačková mramorovaná bábovka

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 60 až 75 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 4 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • půl lžičky mleté skořice
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • špetka strouhané tonka fazole
  • špetka soli
  • 2 lžičky kakaa

na vymazání a vysypání formy:

  • máslo
  • hrubá mouka

k podávání:

  • moučkový cukr

postup:

Bábovkovou formu vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Troubu dám předehřát na 150 stupňů.

Do mísy prosyji polohrubou mouku společně s práškem do pečiva, přistrouhnu trochu tonka fazole a s moukou ji promíchám. Do druhé, větší mísy vyklepnu vejce, přidám moučkový i vanilinový cukr, mletou skořici a špetku soli. Ručním mixérem dobře vyšlehám do světlé a hustší pěny. Přidám smetanu ke šlehání a asi minutu směs znovu dobře prošlehávám. Nakonec postupně vsypávám mouku a těsto dobře mixérem promíchám.

Asi dvě třetiny těsta rovnoměrně naliji do připravené formy. Do zbytku těsta mixérem rozmíchám kakao a obarvené těsto rovnoměrně doliji do formy na světlé těsto.

Peču v předehřáté troubě asi 60 až 75 minut. dokud se bábovka nezačíná oddělovat od formy a dokud špejli, zapíchnutou do těsta, nevyndám bez jeho zbytků.

Upečenou bábovku nechám ve formě při pokojové teplotě asi čtvrt hodiny odpočinout. Potom ji vyklopím na mřížku, kde ji nechám také při pokojové teplotě zcela vychladnout.

Před podáváním bábovku posypu moučkovým cukrem.

Ještě něco k tomu:

  • Množství surovin vystačí na středně velkou bábovkovou formu. Pokud použijete keramickou, počítejte s trochu delší dobou pečení bábovky, zhruba o 10 minut.
  • Smetanu ke šlehání nezapomeňte včas vyndat z lednice, před zpracováním do těsta by měla mít pokojovou teplotu.
  • Místo tonka fazole můžete do těsta přidat špetku nastrouhaného muškátového oříšku nebo trochu sušené citronové nebo pomerančové kůry.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *