Něco hodně nezdravého, co vám ale přitom opravdu moc chutnalo? Určitě o tom každý z nás ví své. 🙂 Já takhle vzpomínám na doby dávno minulé a pochoutkový salát. Ano, přesně ten z předlistopadových lahůdkářství, či spíš „lahůdkářství“… Tehdy bych onen pochoutkový salát dokázal jíst snad každý den! 🙂
Před nedávnem mně padlo oko v jednom supermarketu právě na kelímek s pochoutkovým salátem a tak jsem jej přidal do nákupního košíku. Když jsem pak doma ochutnal, nestačil jsem se divit: Že by vzpomínky na ten úžasný předlistopadový pochoutkový salát lhaly? Při bližším pohledu na nálepku na kelímku jsem ale měl jasno: Vzpomínky nejspíš nelhaly, ale tenhle pochoutkový salát má v sobě spoustu stabilizátorů, éček a dalších přísad, které jeho chuti rozhodně nepřidají…
A tak mě napadlo zapátrat a receptu na onen starý dobrý pochoutkový salát jsem se nakonec úspěšně dobral a také jej hned vyzkoušel. Poctivý, doma dělaný. Třeba na domácí obložené chlebíčky od té doby jiný nepoužívám.
Pochoutkový salát
- doba přípravy: asi 15 minut
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 300 g šunkového salámu
- 140 g kyselých okurek
- 50 g sterilovaného hrášku
- 50 g cibule
- 2 lžičky cukru moučky
- 200 g majonézy
- 1 lžička worcesteru
- 1,5 lžičky hořčice
- 1 lžička octa
- mletý černý pepř
- sůl
postup:
V míse si nejdřív smíchám základ pro salát, tedy majonézu, worcester, hořčici, moučkový cukr, sůl, mletý pepř, sůl a podle chuti i trochu octa.
Šunkový salám do tohoto salátu upřednostňuji již nakrájený na kolečka, ty pak stačí nakrájet na asi půlcentimetrové nudličky. Oloupanou cibuli nakrájím najemno, na cedníku ji spařím a společně se salámem přidám do mísy k základu. Přisypu i hrášek a nadrobno nakrájené okurky a salát dobře promíchám.
Ještě něco k tomu:
- Salát je lepší nechat v lednici několik hodin rozležet, pokud ovšem nespěcháte a vydržíte to. 🙂
- Chcete-li mít salát trochu vylehčenější, menší část majonézy nahraďte zakysanou smetanou nebo jogurtem. Na chuti salátu to ale samozřejmě bude trochu poznat, od toho tradičního se bude přece jen mírně lišit.