Stravovací hřích z dob minulých

Malá jídla Rychlé

 // 

Předlistopadové lahůdkářství (zdroj YT)

Něco hodně nezdravého, co vám ale přitom opravdu moc chutnalo? Určitě o tom každý z nás ví své. 🙂 Já takhle vzpomínám na doby dávno minulé a pochoutkový salát. Ano, přesně ten z předlistopadových lahůdkářství, či spíš „lahůdkářství“… Tehdy bych onen pochoutkový salát dokázal jíst snad každý den! 🙂

Předlistopadové lahůdkářství (zdroj YT)

Před nedávnem mně padlo oko v jednom supermarketu právě na kelímek s pochoutkovým salátem a tak jsem jej přidal do nákupního košíku. Když jsem pak doma ochutnal, nestačil jsem se divit: Že by vzpomínky na ten úžasný předlistopadový pochoutkový salát lhaly? Při bližším pohledu na nálepku na kelímku jsem ale měl jasno: Vzpomínky nejspíš nelhaly, ale tenhle pochoutkový salát má v sobě spoustu stabilizátorů, éček a dalších přísad, které jeho chuti rozhodně nepřidají…

Kupovaný pochoutkový salát

A tak mě napadlo zapátrat a receptu na onen starý dobrý pochoutkový salát jsem se nakonec úspěšně dobral a také jej hned vyzkoušel. Poctivý, doma dělaný. Třeba na domácí obložené chlebíčky od té doby jiný nepoužívám.

Pochoutkový salát

  • doba přípravy: asi 15 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 300 g šunkového salámu
  • 140 g kyselých okurek
  • 50 g sterilovaného hrášku
  • 50 g cibule
  • 2 lžičky cukru moučky
  • 200 g majonézy
  • 1 lžička worcesteru
  • 1,5 lžičky hořčice
  • 1 lžička octa
  • mletý černý pepř
  • sůl

postup:

V míse si nejdřív smíchám základ pro salát, tedy majonézu, worcester, hořčici, moučkový cukr, sůl, mletý pepř, sůl a podle chuti i trochu octa.

Šunkový salám do tohoto salátu upřednostňuji již nakrájený na kolečka, ty pak stačí nakrájet na asi půlcentimetrové nudličky. Oloupanou cibuli nakrájím najemno, na cedníku ji spařím a společně se salámem přidám do mísy k základu. Přisypu i hrášek a nadrobno nakrájené okurky a salát dobře promíchám.

Pochoutkový salát

Ještě něco k tomu:

  • Salát je lepší nechat v lednici několik hodin rozležet, pokud ovšem nespěcháte a vydržíte to. 🙂
  • Chcete-li mít salát trochu vylehčenější, menší část majonézy nahraďte zakysanou smetanou nebo jogurtem. Na chuti salátu to ale samozřejmě bude trochu poznat, od toho tradičního se bude přece jen mírně lišit.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *