Kefírový koláč s ovocem, teď se švestkami

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Aktualizováno

kefirovy_kolac_s_ovocem

K blížícímu se podzimu se v kuchyni váže nejedna potravina, jen namátkou dýně, hrušky, zelí, houby, ořechy… Za mě sem ale rozhodně patří také švestky, byť jejich ranější odrůdy dozrávají už od srpna. Prostě se švestkami mám září odjaktěživa spojené.

A tak právě švestkové koláče se i u nás touto dobou objevují nejčastěji. Ten následující recept se sice dá využít prakticky na jakékoli ovoce, ale vzhledem k poměrně štědré dávce rumu jak v těstu, tak i v drobence se nejvíc hodí hlavně na koláč švestkový. Když jsem jej zrovna včera upekl a po vychladnutí nakrájel jeho první kousky, od stolu se hned ozvalo: To je ale vážně výborné těsto!

Švestkový kefírový koláč s drobenkou

  • doba přípravy: celkem asi 25 minut + asi 45 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 600 g švestek (bez pecek)
  • 160 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 260 g krupicového cukru
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 300 g kefíru
  • 80 g rostlinného oleje
  • 3 vejce
  • 3 lžíce rumu

na drobenku:

  • 100 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 200 g hrubé mouky
  • půl lžičky mleté skořice
  • 1 lžíce rumu

na vymazání a vysypání pekáčku:

  • máslo
  • hrubá mouka

postup:

Nejdříve připravím drobenku, na kterou konečky prstů smíchám změklé, trochu pokrájené máslo s krupicovým cukrem, hrubou moukou, mletou skořicí a rumem do hrudkovité konzistence.

Větší pekáček vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Švestky opláchnu, zbavím stopek a vypeckuji je. Troubu nechám předehřát na 170 stupňů.

Do mísy prosiji hladkou i polohrubou mouku, krupicový cukr a kypřící prášek do pečiva, přidám špetku soli a sypkou směs promíchám.

V druhé, větší míse ruční metlou dobře rozšlehám kefír, rostlinný olej, rum a vejce. Přisypu sypkou směs a metlou vše velmi důkladně prošlehám.

Těsto vliji do vymazaného pekáčku, urovnám, rovnoměrně na něj pokladu půlky vypeckovaných švestek řeznou plochou nahoru a posypu drobenkou. V předehřáté troubě peču 40 až 55 minut, dokud okraje koláče nejsou zlatavé a nezačnou se oddělovat od kraje pekáčku. Zda je těsto dobře upečené vyzkouším i pomocí špejle.

Ještě něco k tomu:

  • Tento koláč peču ve větším hlubokém pekáčku o rozměrech asi 36 x 26 centimetrů nebo v kulaté formě o průměru asi 32 centimetrů.
  • Kefír, rostlinný olej i vejce vyndám z lednice s dostatečným předstihem, aby měly před zpracováním do těsta pokojovou teplotu. Stejně tak nechám předem povolit i máslo na drobenku.
  • Při použití šťavnatějšího ovoce nechám šťávu z něj předem dobře odkapat, Zmrazené ovoce nechávám rozmrazit jen zpola a dobu pečení o trochu prodloužím.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *