Snídaňové cereálie zažívají v posledních letech ohromný boom, reklamy na ně se valí ze všech stran a výrobci se předhánějí v tvrzení, že právě ty jejich jsou ze všech nejzdravější, nejlepší, nejchutnější. Skutečnost je ale bohužel často zcela jiná… 🙁
Radím vám proto dobře: Vyzkoušejte následující variantu domácích celozrnných sušenek a už nikdy nebudete chtít snídat nic jiného! Jsou skutečně skvělé, jejich chuť navíc můžete při každém dalším pečení podle osobních preferencí i momentální nálady obměňovat, nikdy se vám nepřejí. A ještě výrazně ušetříte. 🙂 Podávat tyhle sušenky můžete k snídani jen tak, k čaji nebo kávě, u nás doma je ráno na stole míváme už několik let společně s miskou ovoce a jogurtem nebo skyrem.
Snídaňové ovesno špaldové sušenky s brusinkami
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 30 minut odpočinutí těsta + asi 30 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 250 g ovesných vloček
- 200 g třtinového cukru
- 390 g špaldové hladké mouky
- 250 g másla
- 190 g mletých jader vlašských ořechů
- 190 g sušených brusinek
- 7 lžic medu
- 4 vejce
- půl lžičky skořice
- 1 bio citrón (šťáva i ostrouhaná kůra)
- 5 lžic vyloupaných slunečnicových semen
- 2 lžíce strouhaného kokosu
- 1 lžička soli
postup:
Ve velké míse smíchám všechny sypké ingredience. V kastrolku rozpustím máslo, přidám a nechám rozpustit med, nechám zchladnout (ne ale zcela ztuhnout) a přidám společně s vejci do sypké směsi. Umytou rukou těsto důkladně prohnětu, pokud je řidší a nedrží příliš pohromadě, přisypu ještě trochu ovesných vloček navíc. Nechám asi půl hodiny odležet. Pak mokrýma rukama z těsta tvaruji koule o velikosti větších vlašských ořechů a pokládám je na plech, vyložený pečícím papírem. Pak koule těsta na plechu zploštím do tvaru koláčků o výšce asi jednoho centimetru. Peču v troubě při 160 stupních asi 25 až 30 minut dozlatova.
Ještě něco k tomu:
- Z uvedeného množství surovin upečete kolem šedesáti až osmdesáti koláčků. Koláčky pečením příliš nenabydou, na plech je můžete dávat poměrně těsně. K pečení by vám měly stačit dva plechy.
- Máslo i med dobře rozpustíte i ve vhodné nádobě v mikrovlnné troubě, zapnuté na nízký výkon.
- Nebojte se improvizovat podle svých chuťových představ, tady se přímo nabízí nepřeberné množství kombinací. 🙂 Například část brusinek lze nahradit jemněji posekanou kandovanou citronovou nebo pomerančovou kůrou (alespoň část brusinek ale doporučuji ponechat kvůli jejich příjemně nakyslé chuti). Špaldovou mouku můžete zaměnit za pšeničnou hladkou, třtinový cukr nahradit bílým krupicovým, ovesné vločky žitnými, vynechat můžete strouhaný kokos nebo skořici. Také slunečnicová semínka můžete zaměnit za jiná, například použít tykvi, sezam nebo třeba lněné semínko. Přidat do těsta můžete vyškrábnutý vanilkový lusk, případně vanilinový cukr, ale také třeba v sezóně květy levandule (na uvedené množství surovin asi 3 lžíce).
- Koláčky nechte před podávání ideálně dva tři dny uležet. Skladujte je v plechové krabici.