S blížícími se prázdninami přichází doba, kdy i já ve špajzu probírám všechny kompoty a zavařeniny z předchozích let a vybírám ty nejstarší, aby uvolnily místo nové úrodě, která co nevidět bude tady. V této době tak docela pravidelně oprašuju i recepty, v nichž se starší zavařené zásoby dají dobře zužitkovat. K takovým patří i bábovka s třešňovým kompotem. O jedné takové jsem tady sice psal už loni (je to bábovka s kompotem), tentokrát jsem ale sáhnul po trochu jiné, ale neméně dobré.
Bábovka s třešňovým kompotem a ořechy
- doba přípravy: asi 30 minut + pečení asi 70 minut
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 250 g hladké mouky
- 260 g cukru krupice
- 250 ml smetany ke šlehání
- 4 vejce
- 200 g vypeckovaných kompotovaných třešní
- 80 g vlašských ořechů
- 1 kypřící prášek
- 1 vanilkový lusk
- kůra z 1 bio citronu
- špetka soli
na vymazání a vysypání formy:
- tuk
- hrubá mouka
na posypání hotové bábovky:
- moučkový cukr
postup:
Scedím kompot a třešně vypeckuji do požadovaného množství třešní, na cedníku je ještě nechám dobře opakat. Do mísy prosiju mouku a promíchám ji s kypřícím práškem, jemně namletými ořechy, vyškrábnutým vnitřkem vanilkového lusku, s kůrou ostrouhanou z důkladně omytého bio citronu a se špetkou soli.
V robotu ušlehám celá vejce s cukrem do husté světlé pěny. Zlehka, ale dobře vmíchám smetanu a potom i připravenou mouku, promíchanou s dalšími ingrediencemi.
Do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané, středně velké bábovkové formy naliju asi dvě třetiny těsta. Na něj rovnoměrně rozložím vypeckované třešně a zakryju zbytkem těsta. Peču v troubě, předem vyhřáté na 155 stupňů asi 60 až 70 minut. Špejli, zapíchnutou do upečené bábovky, musím vytáhnout bez jakýchkoli zbytků těsta.
Po asi 5 minutách bábovku opatrně vyklopím a nechám vychladnout na kuchyňské mřížce, před podáváním posypu moučkovým cukrem.
Ještě něco k tomu:
- Kompotované třešně můžete nahradit višněmi, bábovka bude mít pikantnější chuť. V každém případě by ale ovoce nemělo být příliš rozměklé nebo při vypeckovávání rozmačkané.
- Nemáte-li vanilkový lusk, použijte aspoň vanilinový cukr.