Také likvidujete starší kompoty?

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Bábovka s třešňovým kompotem a ořechy

S blížícími se prázdninami přichází doba, kdy i já ve špajzu probírám všechny kompoty a zavařeniny z předchozích let a vybírám ty nejstarší, aby uvolnily místo nové úrodě, která co nevidět bude tady. V této době tak docela pravidelně oprašuju i recepty, v nichž se starší zavařené zásoby dají dobře zužitkovat. K takovým patří i bábovka s třešňovým kompotem. O jedné takové jsem tady sice psal už loni (je to bábovka s kompotem), tentokrát jsem ale sáhnul po trochu jiné, ale neméně dobré.

Bábovka s třešňovým kompotem a ořechy

  • doba přípravy: asi 30 minut + pečení asi 70 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 250 g hladké mouky
  • 260 g cukru krupice
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 4 vejce
  • 200 g vypeckovaných kompotovaných třešní
  • 80 g vlašských ořechů
  • 1 kypřící prášek
  • 1 vanilkový lusk
  • kůra z 1 bio citronu
  • špetka soli

na vymazání a vysypání formy:

  • tuk
  • hrubá mouka

na posypání hotové bábovky:

  • moučkový cukr

postup:

Scedím kompot a třešně vypeckuji do požadovaného množství třešní, na cedníku je ještě nechám dobře opakat. Do mísy prosiju mouku a promíchám ji s kypřícím práškem, jemně namletými ořechy, vyškrábnutým vnitřkem vanilkového lusku, s kůrou ostrouhanou z důkladně omytého bio citronu a se špetkou soli.

V robotu ušlehám celá vejce s cukrem do husté světlé pěny. Zlehka, ale dobře vmíchám smetanu a potom i připravenou mouku, promíchanou s dalšími ingrediencemi.

Do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané, středně velké bábovkové formy naliju asi dvě třetiny těsta. Na něj rovnoměrně rozložím vypeckované třešně a zakryju zbytkem těsta. Peču v troubě, předem vyhřáté na 155 stupňů asi 60 až 70 minut. Špejli, zapíchnutou do upečené bábovky, musím vytáhnout bez jakýchkoli zbytků těsta.

Po asi 5 minutách bábovku opatrně vyklopím a nechám vychladnout na kuchyňské mřížce, před podáváním posypu moučkovým cukrem.

Bábovka s třešňovým kompotem a ořechy

Ještě něco k tomu:

  • Kompotované třešně můžete nahradit višněmi, bábovka bude mít pikantnější chuť. V každém případě by ale ovoce nemělo být příliš rozměklé nebo při vypeckovávání rozmačkané.
  • Nemáte-li vanilkový lusk, použijte aspoň vanilinový cukr.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *