Já tedy moc! Měl jsem navíc to štěstí, že mřížkový koláč docela často pekla i maminka. Nicméně tomu od babičky se ten mámin ani zdaleka nevyrovnal. Důvod? Hlavně kvůli úžasné rybízové zavařenině, kterou babička každý rok dělala z červeného rybízu z vlastní zahrádky. To bylo něco! Dodneška vidím ten speciální dlouhý nástavec na babiččině masovém mlýnku, ze kterého při přípravě zavařeniny vytékala temně rudá rybízová šťáva…
Na mřížkový koláč existuje receptů nepřeberně. Já dělám nejčastěji tenhle úplně jednoduchý. Vydrží dlouho vláčný, i když většinou zmizí dřív, než se o tom můžete přesvědčit. 🙂 Jen nezapomeňte: Tím hlavním receptem na úspěch je výběr té správně pikantní a kvalitní zavařeniny! 🙂
Mřížkový koláč se zavařeninou
- doba přípravy: asi 30 minut + odležení těsta asi 1 hodina + pečení asi 35 až 40 minut
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 700 g polohrubé mouky
- 200 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 2 vejce
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 3 – 5 lžic mléka
- 500 ml zavařeniny
na vysypání plechu:
- tuk
- hrubá mouka
na podsypání těsta při vyvalování:
- hladká mouka
postup:
Prosátou mouku a cukr smíchám ve větší míse s kypřícím práškem, přidám změklé máslo a nožem ve směsi rozsekám. Přidám vejce a rukama krátce, ale dobře prohnětu, podle konzistence směsi postupně přidávám i mléko tak, aby těsto bylo vláčné, ale ne lepivé. Hotové těsto zabalím do potravinové fólie a uložím do lednice asi na jednu hodinu.
Hluboký velký plech vytřu máslem a vysypu hrubou moukou. Troubu nechám předehřát na 170 stupňů.
Vál i váleček zlehka pomoučím, odleželé těsto rozválím na zhruba do velikosti plechu a pomocí válečku na plech přenesu. Oříznu přebývající těsto a případné nerovnosti a trhliny v těstě na plechu rukou nebo malým válečkem urovnám tak, aby těsto mělo po obvodu plechu asi centimetrový okraj.
Po těstě rovnoměrně rozetřu zavařeninu. Zbytky ořízlého těsta vyválím do asi centimetr silné placky, kterou rádýlkem rozdělím na stejně široké proužky a z nich na těstě potřeném zavařeninou vytvořím stejnoměrnou mřížku.
Peču do zlatova v rozehřáté troubě asi 35 až 40 minut. Hotový koláč poznám pomocí špejle, po zapíchnutí do koláče ji musím vyndat bez jakýchkoli zbytků těsta.
Ještě něco k tomu:
- Uvedené množství surovin vystačí na standardně velký plech do trouby.
- Zavařeninu do tohoto koláče vybírejte skutečně pikantní. Já nejčastěji používám domácí ostružinovou, malinovou nebo z červeného rybízu. Pokud je mdlejší chuti a příliš sladká, před rozetřením na koláč do ní rozmíchejte špetku kyseliny citrónové.
- Zavařenina by měla být hustší konzistence. Když se vám zdá řidší, rozmíchejte do ní předem lžičku nebo dvě bramborového škrobu.