Babiččin jablečný kompot

Moučníky a dezerty Ostatní Rychlé Vegetariánské

 // 

Jestliže bych měl vybrat řekněme pouhé tři věci, které mně u babičky chutnaly úplně nejvíc, které byly typické pro její kuchyni a které jsme doma nikdy nemívali, pak by mezi nimi rozhodně byl i čerstvě připravený jablečný kompot. Ten jsem měl opravdu moc rád 🙂

Jablečný kompot moje babička dělávala docela často, ať už ke sladkým jídlům typu trhanec nebo krupicová kaše, tak i – a to ještě snad častěji – k jídlům slaným, třeba ke kuřeti s nádivkou a rýží nebo ke kousku uzeného s bramborovou kaší… Ten úžasně voňavý, příjemně lehce nakyslý, většinou ještě vlažný jablečný kompot s hřebíčkem, skořicí a badyánem prostě k mojí babičce patřil 🙂

Určitě nejsem s touto svojí vzpomínkou sám, ten babičkovský kompot totiž nejen úžasně chutná, ale je zvlášť teď, zjara báječným způsobem na zpracování posledních zbytků zásob loňských jablek, která už pomalu začínají „odcházet“ a jejichž chuť už prostě „není to ono“. A tak i já ten tuze dobrý jablečný kompot právě touto dobou dělávám ze zbylých jablíček dost často.

Mimochodem: Nemáte taky pocit, že dřív se všelijaké, až na výjimky (dýně!) opravdu moc dobré, většinou doma zavařované kompoty objevovaly na stole daleko častěji, než je tomu teď? Zvláštní, jak se jídelníček léty proměňuje…

Babiččin jablečný kompot

Babiččin jablečný kompot

  • doba přípravy: asi 10 minut + asi 15 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 6 středně velkých jablek
  • 1 bio citron
  • 2 až 2 lžíce medu
  • 2 badyány
  • 5 hřebíčků
  • 1 svitek skořice
  • 2 špetky mleté skořice
  • kousek vanilkového lusku

postup:

Jablka omyju, osuším, oloupu, rozčvtrtím a vykrájím z nich jádřince. Pak čtvrtky jablek rozpůlím na osminky a dám do širšího kastrůlku. Citron tenkou škrabkou oloupu a šťávou z něj zakapu jablka. Pak jablka zaliju vodou jen tak, aby byla potopena. Přidám asi polovinu oloupané citronové kůry, med a všechno koření, tedy badyán, hřebíček, celou i mletou skořici a rozřízlý kousek vanilkového lusku.

Přivedu k velmi mírnému varu a pod pokličkou zvolna vařím, dokud jablka nejsou skoro měkká, trvá to asi 10 až 15 minut, podle druhu jablek. Během varu párkrát opatrně zamíchám.

Z hotového kompotu vyndám citronovou kůru a koření a kompot rozdělím do misek. Podávám ještě teplý, dobrý je ale i studený.

Ještě něco k tomu:

  • Pokud jsou jablka hodně velká, oloupaná je rozkrájím na víc zhruba stejně velkých měsíčků.
  • Místo vanilky se do kompotu dá použít i vanilinový cukr, medu pak dávám o trochu méně.
  • Místo medu je do kompotu možné použít i krupicový cukr, zhruba 80 až 100 gramů.
  • Do kompotu někdy přidávám ke konci varu jablek i pár rozinek nebo vlašských ořechů.
  • Jablečný kompot je výborný i jako dezert v horkých letních dnech, podávaný vychlazený a doplněný třeba i trochou alkoholu a kopečkem šlehačky.
  • Slupky z oloupaných jablek babička nevyhazovala, ale vařila z nich výborný čaj 🙂

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *