Zdaleka ne vždy se stane, že recept, který si sem ukládám, je z téhož dne, ale tuhle bábovku jsem skutečně pekl právě dnes 🙂 Znáte to sami, když ráno máte v hlavě na ten který den spoustu úkolů a mezi ně máte ještě vměstnat upečení něčeho sladkého. Času je sice málo, ale co byste pro své blízké neudělali 🙂
V takové situaci člověk hledá co možná nejrychlejší a nejjednodušší recept, ale zároveň takový, který bude chutnat a který zaručí pochvalu 🙂 Moje volba proto dnes byla celkem jasná: bábovka. Nějaká blesková, ale dobrá, v nějaké z těch nejpěknějších forem, co doma máme.
Sáhnul jsem po Zámecké bábovce, po receptu, který údajně pochází ze zámku Hluboká, z dob ještě před druhou světovou válkou. Před časem se objevila u Kluků v akci, nicméně já si recept nepatrně upravil, mimo jiné přidáním citronové kůry, kterou máme u nás ve sladkých těstech moc rádi. Dnes dopoledne stačilo prakticky jen pár minut na rozpálení trouby a přípravu těsta, a tak bábovka šla brzy do trouby. O pár hodin později jsem se pochvaly dočkal 🙂
Rychlá mramorovaná bábovka
- doba přípravy: 20 minut + asi 55 minut pečení
- náročnost: velmi snadné
suroviny:
- 300 g polohrubé mouky
- 180 g krupicového cukru
- 1 vanilinový cukr
- 5 vajec
- 100 g rostlinného oleje
- 100 g mírně vlažné vody
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- kůra z 1 bio citronu
- 1 lžička kakaa
- špetka soli
k vymazání a vysypání formy:
- máslo
- hrubá mouka
k podávání:
- moučkový cukr
postup:
Menší bábovkovou formu vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Troubu dám rozehřát na 180 stupňů.
Polohrubou mouku prosiji společně s kypřícím práškem do mísy. Žloutky oddělím od bílků do dalších dvou mís. Bílky vyšlehám se špetkou soli do tužšího sněhu.
Žloutky společně s krupicovým i vanilinovým cukrem a citronovou kůrou utřu ručním šlehačem do světlé hladké pěny. Pak do ušlehané pěny postupně a střídavě zašlehám rostlinný olej a vodu. Nakonec postupně přidám připravenou směs prosáté mouky s kypřícím práškem a ještě krátce prošlehám, pak už jen ručně zlehka, ale dobře vmíchám ušlehaný sníh se solí.
Zhruba dvě třetiny těsta urovnám do vymazané a vysypané formy. Do zbylé třetiny těsta vmíchám prosáté kakao a rovnoměrně doplním do formy.
Bábovku peču v předehřáté troubě 35 minut, pak teplotu ze 180 stupňů stáhnu na 160 a peču ještě dalších asi 20 minut. Upečená bábovka se odděluje od stěn formy, špejli do ní zapíchnutá a vytažená je bez jakýchkoli zbytků těsta.
Upečenou bábovku nechám asi 10 minut chladnout ve formě, pak ji opatrně vyklopím na kuchyňskou mřížku a nechám vychladnout úplně.
Před podáváním bábovku sypu moučkovým cukrem.
Ještě něco k tomu:
- Citronovou kůru z bio citronů máme u nás doma prakticky stále po ruce. Před použitím každého citronu ji vždy ostrouhám a přidám promíchanou s trochou cukru do skleničky v lednici ke „kůrové“ zásobě. Jen je třeba z bio citronů strouhat opravdu jen povrchovou žlutou část, ta bílá spodní je hořká.
- Na vymazávání forem složitejších, strukturovanějších tvarů, jako je třeba ta dnešní, se mně osvědčil spíš než pracné a zdlouhavé vytírání štětečkem, namáčeným v másle, speciální sprej na bábovky. A ještě jedna rada pro snadné vyklápění: Bábovkové formy rozhodně nemyjte saponáty nebo v myčce, těsto se pak i přes důkladné vymazání a vysypání formy k ní často přichytává a špatně vyklápí. Já osobně formy jen vytírám papírovými utěrkami a pak umývám jen horkou vodou bez přidání jakéhokoli čistícího přípravku.