Bábovka z Hluboké

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

rychla_mramorova_babovka

Zdaleka ne vždy se stane, že recept, který si sem ukládám, je z téhož dne, ale tuhle bábovku jsem skutečně pekl právě dnes 🙂 Znáte to sami, když ráno máte v hlavě na ten který den spoustu úkolů a mezi ně máte ještě vměstnat upečení něčeho sladkého. Času je sice málo, ale co byste pro své blízké neudělali 🙂

V takové situaci člověk hledá co možná nejrychlejší a nejjednodušší recept, ale zároveň takový, který bude chutnat a který zaručí pochvalu 🙂 Moje volba proto dnes byla celkem jasná: bábovka. Nějaká blesková, ale dobrá, v nějaké z těch nejpěknějších forem, co doma máme.

Sáhnul jsem po Zámecké bábovce, po receptu, který údajně pochází ze zámku Hluboká, z dob ještě před druhou světovou válkou. Před časem se objevila u Kluků v akci, nicméně já si recept nepatrně upravil, mimo jiné přidáním citronové kůry, kterou máme u nás ve sladkých těstech moc rádi. Dnes dopoledne stačilo prakticky jen pár minut na rozpálení trouby a přípravu těsta, a tak bábovka šla brzy do trouby. O pár hodin později jsem se pochvaly dočkal 🙂

rychlamramorovababovka1
Rychlá mramorovaná bábovka

Rychlá mramorovaná bábovka

  • doba přípravy: 20 minut + asi 55 minut pečení
  • náročnost: velmi snadné

suroviny:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 180 g krupicového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • 5 vajec
  • 100 g rostlinného oleje
  • 100 g mírně vlažné vody
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • kůra z 1 bio citronu
  • 1 lžička kakaa
  • špetka soli

k vymazání a vysypání formy:

  • máslo
  • hrubá mouka

k podávání:

  • moučkový cukr

postup:

Menší bábovkovou formu vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Troubu dám rozehřát na 180 stupňů.

Polohrubou mouku prosiji společně s kypřícím práškem do mísy. Žloutky oddělím od bílků do dalších dvou mís. Bílky vyšlehám se špetkou soli do tužšího sněhu.

Žloutky společně s krupicovým i vanilinovým cukrem a citronovou kůrou utřu ručním šlehačem do světlé hladké pěny. Pak do ušlehané pěny postupně a střídavě zašlehám rostlinný olej a vodu. Nakonec postupně přidám připravenou směs prosáté mouky s kypřícím práškem a ještě krátce prošlehám, pak už jen ručně zlehka, ale dobře vmíchám ušlehaný sníh se solí.

Zhruba dvě třetiny těsta urovnám do vymazané a vysypané formy. Do zbylé třetiny těsta vmíchám prosáté kakao a rovnoměrně doplním do formy.

Bábovku peču v předehřáté troubě 35 minut, pak teplotu ze 180 stupňů stáhnu na 160 a peču ještě dalších asi 20 minut. Upečená bábovka se odděluje od stěn formy, špejli do ní zapíchnutá a vytažená je bez jakýchkoli zbytků těsta.

Upečenou bábovku nechám asi 10 minut chladnout ve formě, pak ji opatrně vyklopím na kuchyňskou mřížku a nechám vychladnout úplně.

Před podáváním bábovku sypu moučkovým cukrem.

Ještě něco k tomu:

  • Citronovou kůru z bio citronů máme u nás doma prakticky stále po ruce. Před použitím každého citronu ji vždy ostrouhám a přidám promíchanou s trochou cukru do skleničky v lednici ke „kůrové“ zásobě. Jen je třeba z bio citronů strouhat opravdu jen povrchovou žlutou část, ta bílá spodní je hořká.
  • Na vymazávání forem složitejších, strukturovanějších tvarů, jako je třeba ta dnešní, se mně osvědčil spíš než pracné a zdlouhavé vytírání štětečkem, namáčeným v másle, speciální sprej na bábovky. A ještě jedna rada pro snadné vyklápění: Bábovkové formy rozhodně nemyjte saponáty nebo v myčce, těsto se pak i přes důkladné vymazání a vysypání formy k ní často přichytává a špatně vyklápí. Já osobně formy jen vytírám papírovými utěrkami a pak umývám jen horkou vodou bez přidání jakéhokoli čistícího přípravku.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *