Zase jinak. Bleskové těstoviny s cuketou

Hlavní jídla Vegetariánské

 // 

testoviny_s_cuketou

Jak jednoduché a na přípravu rychlé tohle jídlo je, tak skvěle chutná. Zvlášť v případě nedostatku času jsou široké nudle s cuketou a bazalkovým pestem sázkou na jistotu. Mimoto rozšiřují v posledních letech už beztak docela štědrý seznam receptů na zužitkování možná nejfrekventovanější letní zeleniny, která je dnes už k mání prakticky po celý rok. I ony cuketové recepty, které jsem na blogu zatím zmínil, jen dokládají, jak neuvěřitelně tvárná a na mnoho způsobů v kuchyni využitelná cuketa je. Chce to prakticky jen jedno: Z chuťové bezvýraznosti cukety udělat přednost a nebát se výraznějšího ochucení, stejně jako i kulinářské fantazie. Cuketa vám to bohatě vrátí 🙂

Bleskové těstoviny s cuketou

  • doba přípravy: asi 20 minut
  • náročnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 400 g neuvařených těstovin fettucine (široké nudle)
  • 2 menší nebo 1 středně velká cuketa
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 50 g mandlí
  • 1 stroužek česneku
  • 1 citron
  • 1 velká hrst lístků čerstvé bazalky
  • mletý černý pepř
  • sůl

na posypání:

  • 100 g parmazánu

postup:

Nejdřív připravím bazalkové pesto: Otrhané lístky bazalky operu a osuším, dám je do hlubší a užší nádoby. Přidám oloupané a nahrubo posekané mandle, loupaná slunečnicová semínka, oloupaný a nahrubo posekaný stroužek česneku a špetku mletého černého pepře a soli. Přiliji dvě lžíce olivového oleje a tyčovitým mixerem vše postupně zpracuji do kašovité, strukturou ne úplně hladké hmoty. V případě potřeby přiliji ještě trochu oleje a nakonec vmíchám citronovou šťávu.

Neoloupané, jen omyté cukety kuchyňskou škrabkou nakrájím na dlouhé nudle. Do hodně silně osolené vroucí vody dám vařit těstoviny.

Mezitím na rozpálené hlubší pánvi na zbylé lžíci oleje asi minutu, dvě zlehka za stálého míchání orestuji cuketové nudle. Potom je promíchám s bazalkovým pestem a s těstovinami, uvařenými na skus.

Jednotlivé porce na talířích sypu strouhaným parmazánem.

Ještě něco k tomu:

  • Pokud máte k dispozici jen větší cuketu, její střední část s jádry vydlabejte.
  • Chcete-li, aby chuť pesta a tím pádem i celého pokrmu byla výraznější, společně s citronovou šťávou přimíchejte i najemno ostrouhanou kůru z části citronu. V tom případě ale použijte dobře omytý bio citron. Citronovou šťávu lze nahradit několika kapkami vinného octa.
  • Místo parmazánu můžete použít i Pecorino, Grana Padano nebo Gran Moravia.
  • Pesto lze samozřejmě vzít už hotové, třeba pesto libečkové.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *