Původem britský crumble je asi ten nejgeniálnější ovocný dezert, co znám. Báječně chutná a hlavně, jeho příprava je rychlá a přímo triviálně jednoduchá. Skvělý je nejen připravený z čerstvého ovoce, ale právě v této době se v crumblu dají dolikvidovat zbytky loňské úrody z mrazáku, a to tím spíš, že zmrazené ovocné plody bývají přece jen už trochu „unavenější“.
Mám ale zkušenost tu, že konkrétní seznam ingrediencí na crumble i jejich poměr je dobré přizpůsobit tomu kterému druhu použitého ovoce a taky tomu, jak hodně jsou plody zralé a šťavnaté a jak moc jsou nebo nejsou nakyslé. Krustička na crumblu by totiž měla být zlatavá a křupavá, ovocná spodní část rozhodně ne tekutá a její chuť by měla být přiměřeně pikantní. Aspoň takový crumble máme rádi u nás doma.
A právě podle toho upravuju složení i množství drobenky, jejíž spodní část může část šťávy z ovoce nasáknout. Krom toho šťavnatější ovoce promíchám s trochou kukuřičného škrobu, který během pečení vyteklou šťávu zahustí. Když je ovoce chuťově méně výrazné, přidám špetku kyseliny citronové nebo citronové šťávy, dobrá je i trocha ostrouhané kůry. Hodně kyselé ovoce naopak promíchám s trochou cukru. Pár dalších tipů přidávám na závěr receptu.
Před pár lety jsem si sem ukládal recept na švestkový crumble, švestky myslím v tomto dezertu patří mezi nejčastěji používané. Dnes připojuji variantu borůvkovou, která je přece jen trochu jiná, mimo jiné právě kvůli výše řečenému. Na borůvky u nás doma došlo právě v těchto dnech při probírce mrazáku 🙂
Borůvkový crumble
- doba přípravy: asi 15 minut + asi 50 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 700 g borůvek
- 100 g krupicového cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 bio citron
na drobenku:
- 100 g ovesných vloček
- 150 g másla
- 120 g hrubé mouky
- 100 g krupicového cukru
- 1 vanilinový cukr
- špetka soli
na vymazání pekáčku:
- máslo
k podávání:
- šlehačka, zakysaná smetana nebo vanilková zmrzlina
postup:
Ovesné vločky na pánvi nasucho za častého míchání trochu opražím, dokud se nerozvoní. Odstavím z plotýnky a nechám zchladnout. Zapékací misky nebo pekáček velmi dobře vymažu máslem. Troubu nechám předehřát na 180 stupňů.
Změklé máslo, hrubou mouku, opražené a zchladlé ovesné vločky, krupicový i vanilinový cukr a špetku soli promíchám konečky prstů na drobenku.
K borůvkám přidám cukr, smíchaný s kukuřičným škrobem, kůru, ostrouhanou z omytého bio citronu, a také citronovou šťávu. Opatrně, ale dobře promíchám.
Směs borůvek rozložím do vymazaných misek nebo pekáčku a rovnoměrně zasypu drobenkou. Dám péct do vyhřáté trouby na 40 až 50 minut, dokud se na povrchu neutvoří zlatavá kůrka.
Podávám se šlehačkou, zakysanou smetanou nebo vanilkovou zmrzlinou.
Ještě něco k tomu:
- Uvedené množství surovin vystačí na 4 až 5 menších zapékacích misek nebo pekáček o velikosti zhruba 20 x 30 centimetrů, případně kulatou formu o průměru asi 23 centimetrů.
- Crumble podávám nejlépe ještě vlahý, případně trochu ohřátý v mikrovlnné troubě, jíst se ale dá i za studena.
- Pokud použiju šťavnatější nebo přezrálé ovoce z mrazáku, nejdřív je nechám na cedníku trochu odkapat.
- Chuť ovoce zvýrazní špetka, dvě mletého zázvoru nebo lžíce ovocného likéru.
- Místo hrubé mouky někdy do drobenky používám mouku celozrnnou špaldovou, případně část obilné mouky nahradím moučkou mandlovou, tedy najemno umixovanými oloupanými mandlemi.
- Do drobenky občas přidávám ještě trochu nahrubo nasekaných lískových nebo vlašských ořechů, případně tenké plátky mandlí, trochu slunečnicových semínek či špetku mleté skořice.