Famózní ovocná rychlovka

Moučníky a dezerty Rychlé Vegetariánská

 // 

Švestkový crumble

Když jsem tady před časem psal o kremeši coby nejjednoduším moučníku, jaký znám (recept najdete zde), úplně jsem zapomněl na crumble, zapečené ovoce pod křupavou drobenkou. Jak jen jsem mohl!

Crumble prý pochází z Britských ostrojů, z dob druh světové války, kdy máslo a mouka byly na příděl. V každém případě je tento dezert ve své jednoduchosti chuťově skutečně famózní! Připravený jedna dvě, zužitkovat v něm přitom můžete prakticky jakékoli sezónní ovoce, včetně toho, které už je přezrálé. Dlouho řadu variant této laskominy rozšiřují i další přísady, použité v některých dostupných receptech, jako jsou třeba ovesné vločky, chia semínka, ale i jogurt nebo dokonce vejce. Některé z nich jsem vyzkoušel, ale vždycky jsem se pokorně vrátil k tomu úplně nejjednoduššímu, ideálně švestkovému. Tady je recept.

Švestkový crumble

  • doba přípravy: asi 15 minut + asi 40 až 50 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 800 g švestek
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíce citrónové šťávy

 

na drobenku:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • špetka mleté skořice

 

na vymazání pekáčku:

  • 1 lžíce másla

 

postup:

Švestky omyju, rozpůlím a vypeckuji, pokud jsou hodně velké, ještě rozdělím na čtvrtiny. Smíchám je s rumem, krupicovým cukrem a citrónovou šťávou.

Změklé máslo, polohrubou mouku, krupicový a vanilkový cukr a špetku skořice promíchám nejdřív nožem a potom rukama do drobenky.

Do pekáčku vymazaného máslem urovnám ochucené švestky a na ně drobenku. Tu načechrám, aby po dokončení byla co možná nejkřupavější. Crumble dám zapéct do trouby, vyhřáté na 180 stupňů, a to na 40 až 50 minut, dokud drobenka zcela nezezlátne.

Crumble chutná nejlépe ještě teplý nebo aspoň vlažný.

Švestkový crumble

 

Ještě něco k tomu:

  • Skvělý je crumble také z broskví, meruněk nebo rebarbory, použít můžete ale i směs lesního ovoce nebo třeba hrušky. Sladkosti či kyselosti ovoce pochopitelně přizpůsobte množství citrónové šťávy v receptu.
  • Doba zapékání je závislá mimo jiné na zralosti ovoce, šťáva z něj by v závěru zapékání měla objevit tu a tam mezi drobenkou. Podstatné také je, v čem crumble zapékáte. V jednoporcových miskách bude doba zapékání podstatně kratší, ve větším keramickém pekáčku bude příprava trvat déle.
  • Pokud si chcete dopřát, povrch drobenky můžete ještě posypat plátky mandlí nebo do drobenky přimíchat trochu nahrubo posekaných vlašských nebo lískových oříšků.
  • Bílý cukr můžete vyměnit za třtinový, mouku za celozrnnou, budete mít dobrý pocit, že jste něco udělali pro své zdraví. A vyměnit za jiný, tvrdší, chuťově k použitému ovoci pasující alkohol můžete samozřejmě i rum.

Napsat komentář