Jen den, dva dny po tom, co první letošní třešňová bublanina zmizela u nás doma z pekáče, jsme při vycházce v lese s našimi psy narazili na první borůvky. Hodně borůvek. Hurá! Temně modré, menší i velké, sladké, nezaměnitelné chuti…
Předchozí horké dny, štědré i na déšť zrání borůvek urychlily, a tak se hned dostala ke slovu naše letitá bandaska, která se – povzbuzována vidinou borůvkového koláče –nakonec docela rychle zaplnila. Plná hrst borůvek je pro mě, až donedávna typického Pražáka stále tak trochu malý zázrak. A to se pochopitelně neméně týká i domácího borůvkového koláče!
Protože jsem ale tentokrát měl v onen den na pečení času málo, a přitom touha po borůvkovém koláči byla velká, nezvolil jsem kynuté, ale lité těsto, velmi rychlé a tuze dobré. Právě s borůvkami si rozumí velmi dobře, i když i s jiným ovocem je tenhle koláč také výtečný a pokaždé má velký úspěch.
V tuto chvíli máme letošních borůvek už docela dost i v mrazáku, takže dřív nebo později na následující koláč určitě znovu dojde.
Borůvkový litý koláč s drobenkou
- doba přípravy: asi 20 minut
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 1 litr borůvek
- 190 g polohrubé mouky
- 150 g krupicového cukru
- polovina kypřícího prášku do pečiva
- 150 g mléka
- 150 g rostlinného oleje
- 2 vejce
- špetka soli
na drobenku:
- 40 g másla
- 40 g krupicového cukru
- 80 g hrubé mouky
na vymazání a vysypání pekáčku:
- máslo
- hrubá mouka
postup:
Troubu dám rozehřát na 170 stupňů. Středně velký plech nebo pekáček vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Z borůvek odstraním případné nečistoty. Připravím si také drobenku – změklé máslo, hrubou mouku a krupicový cukr dobře promíchám konečky prstů.
Do mísy proseji polohrubou mouku s kypřícím práškem, přidám špetku soli a promíchám. V další, větší míse ručním šlehačem dobře prošlehám vejce s olejem, pak přidám mléko a znovu dobře prošlehám. Přisypu směs mouky a vše ručním šlehačem promíchám.
Těsto rozetřu a uhladím ve vymazaném a vysypaném plechu a rovnoměrně posypu borůvkami a nakonec i drobenkou.
V předehřáté troubě peču 35 až 40 minut, dokud okraje koláče nejsou zlatavé, neoddělují se od plechu a dokud špejli, zapíchnutou do středu koláče, nevytáhnu bez jakýchkoli zbytků těsta.
Ještě něco k tomu:
- Koláč jsem pekl na plechu, velkém asi 25 x 35 centimetrů. Pokud budete mít keramickou formu, počítejte s pečením asi o 5 až 10 minut delším.
- Tento koláč je velmi dobrý i s broskvemi, červeným rybízem, ale i s jiným sezónním ovocem.