Borůvky jsou tady!

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

boruvkovy_lity_kolac_0

Jen den, dva dny po tom, co první letošní třešňová bublanina zmizela u nás doma z pekáče, jsme při vycházce v lese s našimi psy narazili na první borůvky. Hodně borůvek. Hurá! Temně modré, menší i velké, sladké, nezaměnitelné chuti…

Předchozí horké dny, štědré i na déšť zrání borůvek urychlily, a tak se hned dostala ke slovu naše letitá bandaska, která se – povzbuzována vidinou borůvkového koláče –nakonec docela rychle zaplnila. Plná hrst borůvek je pro mě, až donedávna typického Pražáka stále tak trochu malý zázrak. A to se pochopitelně neméně týká i domácího borůvkového koláče!

Protože jsem ale tentokrát měl v onen den na pečení času málo, a přitom touha po borůvkovém koláči byla velká, nezvolil jsem kynuté, ale lité těsto, velmi rychlé a tuze dobré. Právě s borůvkami si rozumí velmi dobře, i když i s jiným ovocem je tenhle koláč také výtečný a pokaždé má velký úspěch.

V tuto chvíli máme letošních borůvek už docela dost i v mrazáku, takže dřív nebo později na následující koláč určitě znovu dojde.

Borůvkový litý koláč s drobenkou

Borůvkový litý koláč s drobenkou

  • doba přípravy: asi 20 minut
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 1 litr borůvek
  • 190 g polohrubé mouky
  • 150 g krupicového cukru
  • polovina kypřícího prášku do pečiva
  • 150 g mléka
  • 150 g rostlinného oleje
  • 2 vejce
  • špetka soli

na drobenku:

  • 40 g másla
  • 40 g krupicového cukru
  • 80 g hrubé mouky

na vymazání a vysypání pekáčku:

  • máslo
  • hrubá mouka

postup:

Troubu dám rozehřát na 170 stupňů. Středně velký plech nebo pekáček vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Z borůvek odstraním případné nečistoty. Připravím si také drobenku – změklé máslo, hrubou mouku a krupicový cukr dobře promíchám konečky prstů.

Do mísy proseji polohrubou mouku s kypřícím práškem, přidám špetku soli a promíchám. V další, větší míse ručním šlehačem dobře prošlehám vejce s olejem, pak přidám mléko a znovu dobře prošlehám. Přisypu směs mouky a vše ručním šlehačem promíchám.

Těsto rozetřu a uhladím ve vymazaném a vysypaném plechu a rovnoměrně posypu borůvkami a nakonec i drobenkou.

V předehřáté troubě peču 35 až 40 minut, dokud okraje koláče nejsou zlatavé, neoddělují se od plechu a dokud špejli, zapíchnutou do středu koláče, nevytáhnu bez jakýchkoli zbytků těsta.

Borůvkový litý koláč s drobenkou

Ještě něco k tomu:

  • Koláč jsem pekl na plechu, velkém asi 25 x 35 centimetrů. Pokud budete mít keramickou formu, počítejte s pečením asi o 5 až 10 minut delším.
  • Tento koláč je velmi dobrý i s broskvemi, červeným rybízem, ale i s jiným sezónním ovocem.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *