Cesta z těsta

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Svatomartinské rohlíčky podle Petry

K tradicím a zvykům, tak jak jsem se o nich tady naposledy před pár dny zmiňoval, má hodně blízko i Petra Burianová, vítězka prvního českého ročníku televizní pekařské soutěže. Je mně hodně sympatická, i o tom jsem už psal, konkrétně u receptu na Petřiny housky. A moje sympatie se významně upevnili ještě poté, co jsem neodolal a pořídil jsem si Petřinu čerstvě vydanou prvotinu, kuchařku Cesta z těsta, s podtitulem České pečení pro celý rok. I když mně prošlo rukama už hodně kuchařských knih, tak tahle je jedna z nejzdařilejších a rázem i z mých nejmilejších. České tradice a jídla s nimi spojená vás v ní provedou celým rokem. Klobouk dolů před vymazlenými recepty, fotkami, grafikou, ale i láskou a pokorou, které jsou poznat snad z každé stránky. Rozhodně doporučuji!

A tak došlo i na svatomartinské rohlíčky podle paní Petry, jejíž recept jsem jen mírně upravil. A protože víc než ořechům u nás holdujeme ovoci, náplň rohlíčků byla povidlová. Ač návodů na svatomartinské rohlíčky je dlouhá řada a jednotlivé recepty se od sebe často dost zásadně liší, tyhle jsou skutečně bezkonkurenční! Takovou chválu, jako po jejich upečení, jsem doma už léta neslyšel. Svatý Martin, Nemartin, budu je asi muset brzy zopakovat.

Svatomartinské rohlíčky podle Petry

  • doba přípravy: asi 45 minut + asi 60 minut odpočinutí těsta + asi 20 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 24 kusů

suroviny:

těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 225 g másla
  • 1 vejce
  • 4 g sušeného droždí (půl sáčku)
  • 1 lžička cukru krupice
  • 1 lžička mléka
  • špetka soli

náplň:

  • 150 g švestkových povidel
  • 3 kusy kulatých dětských piškotů

k obalení hotových rohlíčků:

  • moučkový cukr
  • vanilinový cukr

postup:

Mouku se špetkou soli proseji, zamíchám do ní sušené droždí, přidám změklé máslo, vejce, cukr a mléko. Rukama dobře, ale svižně propracuji kompaktní těsto. To zabalím do potravinářské fólie a uložím asi na hodinu do lednice.

Mezitím dobře rozmíchám povidla s najemno nadrcenými dětskými piškoty.

Těsto z lednice rozdělím na tři stejně velké díly. Postupně každý z nich rozválím na tenčí kruh, který rozdělím na osminy (podobně jako když třeba při porcování pizzy). Po okraji kruhu rovnoměrně rozdělím na každý díl těsta menší kopeček povidel s piškoty a těsto smotám ke špičce do rohlíčku. Konce každého rohlíčku lehkým stiskem dobře uzavřu a rohlíček zahnu do podkovy.

Rohlíčky ukládám na plech, vyložený pečícím papírem, trojúhelníkovým cípem těsta dolů, aby náplň z rohlíčků pokud možno nevytekla. Rohlíčky peču v troubě, rozehřáté na 170 stupňů, a to asi 20 minut do růžova. Ještě teplé rohlíčky obaluji v moučkovém cukru, smíchaném s cukrem vanilinovým.

Ještě něco k tomu:

  • Pokud použijete čerstvé droždí (dejte asi 10 gramů, tedy čtvrtinu kostky), v misce nejdříve droždí rozetřete se lžičkou vlahého mléka a lžičkou cukru a nechte vzejít kvásek, trvá to asi čtvrt hodiny. Pak kvásek přidejte k mouce a postupujte již podle receptu (už bez přidávání mléka a cukru).
  • Těsto jde nejlépe rozválet na sklo-keramickém prkénku, na které se prakticky nelepí.
  • Do svatomartinských rohlíčků můžete použít také nádivku makovou, tvarohovou, ořechovou nebo ze zavařeniny.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *