Za to, že tahle bábovka začala u nás doma náležet prakticky ze dne na den ke kategorii „oblíbené“ a že se k ní budu často vracet, mohou sociální sítě. Tam jsem totiž následující, docela jednoduchý recept objevil, trošičku si jej přizpůsobil a hned napoprvé si tu bábovku oblíbil. A že těch nejrůznějších bábovek už tady na blogu mám! 🙂 Citronová kůra i šťáva a taky zakysaná smetana dělají společně s celou kostkou másla z téhle bábovky skutečně sváteční záležitost 🙂 Tady je recept…
Sváteční citronová bábovka se zakysanou smetanou
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 55 minut pečení
- náročnost: velmi snadné
suroviny:
- 250 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 bio citron
- 4 vejce
- špetka soli
- 220 g krupicového cukru
- 1 vanilinový cukr
- 250 g másla
- 180 g zakysané smetany
na vymazání a vysypání formy:
- máslo
- hrubá mouka
k podávání:
- moučkový cukr
postup:
Bábovkovou formu dobře vytřu máslem a vysypu hrubou moukou. Troubu nechám rozehřát na 180 stupňů.
Polohrubou mouku proseju společně s kypřícím práškem. Z citronu ostrouhám kůru a vymačkám šťávu. Rozdělím žloutky od bílků, bílky dávám do větší mísy, ve které je s trochou soli ušlehám do tuhého sněhu.
V jiné velké míse utřu ručním mixérem cukr se změklým, trochu pokrájeným máslem do hladké pěny. Do té postupně zašlehám žloutky a pak i smetanu. Potom také pomocí mixéru vmíchám moučnou směs, citronovou kůru a pak i šťávu. Nakonec do těsta kuchyňskou stěrkou zlehka, ale dobře vmíchám sníh z bílků a těsto urovnám do vymazané a vysypané formy.
Peču v rozehřáté troubě 45 až 55 minut. Zda je bábovka dobře upečená, vyzkouším pomocí špejle.
Upečenou bábovku nechám ve formě asi 15 minut odpočinout, potom ji vyklopím na kuchyňskou mřížku a při pokojové teplotě nechám vychladnout.
Bábovku podávám posypanou moučkovým cukrem.
Ještě něco k tomu:
- Uvedené množství těsta vystačí na středně velkou bábovkovou formu. Pokud použiju formu keramickou, bábovku peču asi o 5 až 10 minut déle.
- Místo zakysané smetany někdy použiju hustý a tučný řecký jogurt.