Sváteční citronová bábovka

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

citronova_babovka_se_zakysanou_smetanou

Za to, že tahle bábovka začala u nás doma náležet prakticky ze dne na den ke kategorii „oblíbené“ a že se k ní budu často vracet, mohou sociální sítě. Tam jsem totiž následující, docela jednoduchý recept objevil, trošičku si jej přizpůsobil a hned napoprvé si tu bábovku oblíbil. A že těch nejrůznějších bábovek už tady na blogu mám! 🙂 Citronová kůra i šťáva a taky zakysaná smetana dělají společně s celou kostkou másla z téhle bábovky skutečně sváteční záležitost 🙂 Tady je recept…

Sváteční citronová bábovka se zakysanou smetanou

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 55 minut pečení
  • náročnost: velmi snadné

suroviny:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 bio citron
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 220 g krupicového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • 250 g másla
  • 180 g zakysané smetany

na vymazání a vysypání formy:

  • máslo
  • hrubá mouka

k podávání:

  • moučkový cukr

postup:

Bábovkovou formu dobře vytřu máslem a vysypu hrubou moukou. Troubu nechám rozehřát na 180 stupňů.

Polohrubou mouku proseju společně s kypřícím práškem. Z citronu ostrouhám kůru a vymačkám šťávu. Rozdělím žloutky od bílků, bílky dávám do větší mísy, ve které je s trochou soli ušlehám do tuhého sněhu.

V jiné velké míse utřu ručním mixérem cukr se změklým, trochu pokrájeným máslem do hladké pěny. Do té postupně zašlehám žloutky a pak i smetanu. Potom také pomocí mixéru vmíchám moučnou směs, citronovou kůru a pak i šťávu. Nakonec do těsta kuchyňskou stěrkou zlehka, ale dobře vmíchám sníh z bílků a těsto urovnám do vymazané a vysypané formy.

Peču v rozehřáté troubě 45 až 55 minut. Zda je bábovka dobře upečená, vyzkouším pomocí špejle.

Upečenou bábovku nechám ve formě asi 15 minut odpočinout, potom ji vyklopím na kuchyňskou mřížku a při pokojové teplotě nechám vychladnout.

Bábovku podávám posypanou moučkovým cukrem.

Ještě něco k tomu:

  • Uvedené množství těsta vystačí na středně velkou bábovkovou formu. Pokud použiju formu keramickou, bábovku peču asi o 5 až 10 minut déle.
  • Místo zakysané smetany někdy použiju hustý a tučný řecký jogurt.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *