Co mě také v kuchyni baví

Hlavní jídla Vegetariánské

 // 

Bulgur s žampiony, špenátem a brokolicí

Docela často se mně stává, že oběd nebo večeři potřebujeme mít na stole co možná nejdřív. Že přitom to či ono jsme už měli nedávno, že v lednici už pár dní dřímá zbytek té či oné suroviny, kterou je třeba co nejdříve spotřebovat. Že ale na to či ono nemá někdo z rodiny momentálně chuť. Že bych měl vymyslet něco lehkého, protože venku se hodně oteplilo. Anebo naopak něco vydatnějšího, protože hlad se už hlásí hodně hlasitě. Že…

Ač to možná bude na první pohled vypadat nepochopitelně, podobné situace mám rád. Hodně rád. Je to tak trochu vzrušující adrenalin, rychle a dobře vymyslet, zkombinovat a v neposlední řadě i uvařit nějaké takové jídlo, které pokud možno všechna ona „že“ splní. A když se potom ještě ve finále u stolu kuchař dočká od strávníků za předloženou krmi pochvaly, není si už víc čeho pro onu chvíli přát. 🙂

I následující jídlo vzniklo při jedné takové rychlé improvizaci, kdy ještě při příchodu do kuchyně jsem přesně nevěděl, co se na jejím konci na talířích objeví. 🙂 Myslím přitom, že k tomuhle receptu se časem určitě ještě vrátím, byť třeba s nějakou tou inovací, pochopitelně podle aktuální situace…

 

Bulgur s žampiony, špenátem a brokolicí

  • doba přípravy: asi 30 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 320 g bulguru
  • půl hlavy brokolice
  • 4 větší hrsti baby špenátu
  • asi 15 středně velkých žampionů
  • 0,5 litru zeleninového vývaru
  • 2 středně velké cibule
  • 2 lžíce půlkoleček z bílé části pórku
  • 8 stroužků česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička provensálského koření
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 4 lžíce hoblinek parmazánu

 

postup:

Očistím a operu brokolici, rozeberu ji na jednotlivé růžičky, košťály nakrájím na drobnější kostky. Mírně osolenou brokolici nechám změknout v páře v kastrole, pod poklicí na pařáčku. O pár minut dřív začnu s pokrájenými košťály, pak přidám i rozebrané růžičky. Trvá to jen asi 10 minut, brokolice by měla být křupavá, tedy takzvaně na skus.

Propláchnutý bulgur dám do misky, zaliju vařícím zeleninovým vývarem a nechám stát přikrytý asi 15 minut.  Vývaru jsem do bulguru zvyklý dávat o něco méně než dvojnásobek objemu bulguru. Tekutinu by měl bulgur úplně vsáknout a přitom by měl zůstat na skus, aspoň tak to preferuji já.

Mezitím na větší hlubší pánvi nebo ve woku na olivovém oleji zpěním oloupanou a nahrubo nakrájenou cibuli, přihodím půlkolečka očištěného pórku a oloupané a nahrubo rozsekané stroužky česneku a chvíli krátce restuji. Pak přidám očištěné a na plátky nakrájené žampiony, posolím, opepřím a přidám provensálské koření a asi 5 minut za občasného míchání podusím. Potom do pánve přihodím opláchnuté a okapané celé lístky baby špenátu a ještě asi 3 minuty míchám, lístky špenátu by měly jen lehce zavadnout. Nakonec přisypu změklý bulgur a růžičky brokolice a vše promíchám.

Porce na talířích posypu hoblinkami parmazánu.

 

Ještě něco k tomu:

  • Místo směsi provensálského koření můžete použít asi dvě lžíce čerstvé sekané hladkolisté petrželky. Přidejte ji ale až na závěr, před konečným zamícháním jídla v pánvi.
  • Chcete-li mít vzhled jídla pestřejší, jednu cibuli použijte žlutou a druhou červenou, použít můžete i zelené naťové cibulky.
  • Baby špenát lze samozřejmě nahradit i velkými listy špenátu, ten ale bude v pokrmu výraznější a trochu „zastíní“ chuť žampionů i brokolice.
  • Pokud nemáte parmazán, použijte Grana Padano nebo jiný sýr parmazánového typu. Jako alternativu lze použít i rozdrobený plísňový sýr.
  • Obměnit pokrm můžete, když místo bulguru použijete kuskus, pohanku nebo třeba kroupy.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *