Dnes je na řadě další recept, který u nás doma vznikl při pohledu na letošní cuketovou úrodu. Jednoduchá polévka, jejíž chuťový základ tkví v opravdu štědré dávce dozlatova osmažené cibule, o něco později rozmixované s cuketou, povařenou v zeleninovém vývaru. A ve finále je pak polévka zjemněna sladkou smetanou a dotvořena „třešničkou na dortu“ v podobě trochu pokrájených olomouckých tvarůžků. U nás doma moc chutnala 🙂
Cuketová polévka s tvarůžky
- doba přípravy: asi 15 minut + asi 60 minut restování a vaření
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 2 velké cibule
- 1 lžíce přepuštěného másla
- 2 menší cukety
- 1 lžíce oregana
- 800 ml zeleninového vývaru
- mletý černý pepř
- sůl
- 200 ml smetany na vaření
- 4 kolečka olomouckých tvarůžků
k podávání:
- pažitka
postup:
Oloupanou a drobněji nakrájenou cibuli restuji za občasného míchání ve větším hrnci na přepuštěném másle, dokud nemá sytě zlatavou barvu. Trvá to asi 20 až 30 minut.
K osmažené cibuli přidám tuhých konců zbavené, omyté a na asi centimetrové kostičky nakrájené cukety, ty zasypu oreganem. Krátce osmažím a zaleju studeným zeleninovým vývarem. Přidám černý mletý pepř, sůl, přivedu k varu a vařím asi 30 minut.
Hotový základ polévky rozmixuju tyčovým mixérem dohladka. Přileju sladkou smetanu, polévku prohřeju a v případě potřeby dosolím a dopepřím.
Do talířů rozdělím trochu pokrájené tvarůžky, ty přeleju horkou polévkou a posypu sekanou pažitkou.
Ještě něco k tomu:
- Místo tvarůžků někdy použiju i jiný druh chuťově výrazného sýra, třeba romadur nebo sýr s modrou plísní.
- Cuketové polévky dělávám v sezóně docela často. Na blogu je už krémová cuketová polévka, cuketová polévka s česnekovými knedlíčky, cuketová polévka s bramborami a paprikou a také sytá cuketová polévka.