Cuketová polévka s tvarůžky

Polévky Sezónní Vegetariánské

 // 

Dnes je na řadě další recept, který u nás doma vznikl při pohledu na letošní cuketovou úrodu. Jednoduchá polévka, jejíž chuťový základ tkví v opravdu štědré dávce dozlatova osmažené cibule, o něco později rozmixované s cuketou, povařenou v zeleninovém vývaru. A ve finále je pak polévka zjemněna sladkou smetanou a dotvořena „třešničkou na dortu“ v podobě trochu pokrájených olomouckých tvarůžků. U nás doma moc chutnala 🙂

Cuketová polévka s tvarůžky

  • doba přípravy: asi 15 minut + asi 60 minut restování a vaření
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 2 velké cibule
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • 2 menší cukety
  • 1 lžíce oregana
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 200 ml smetany na vaření
  • 4 kolečka olomouckých tvarůžků

k podávání:

  • pažitka

postup:

Oloupanou a drobněji nakrájenou cibuli restuji za občasného míchání ve větším hrnci na přepuštěném másle, dokud nemá sytě zlatavou barvu. Trvá to asi 20 až 30 minut.

K osmažené cibuli přidám tuhých konců zbavené, omyté a na asi centimetrové kostičky nakrájené cukety, ty zasypu oreganem. Krátce osmažím a zaleju studeným zeleninovým vývarem. Přidám černý mletý pepř, sůl, přivedu k varu a vařím asi 30 minut.

Hotový základ polévky rozmixuju tyčovým mixérem dohladka. Přileju sladkou smetanu, polévku prohřeju a v případě potřeby dosolím a dopepřím.

Do talířů rozdělím trochu pokrájené tvarůžky, ty přeleju horkou polévkou a posypu sekanou pažitkou.

Ještě něco k tomu:

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *