Polévek z cukety existuje celá řada, jen herečka Jana Štěpánková jich ve svojí originální cuketové kuchařce má hned několik. Recept na tu následující vznikl teprve nedávno, když se hodiny až příliš přiblížily k poledni a hlad se začal ozývat, když hrnec na polévku přitom pořád ještě odpočíval v almaře a v lednici se už delší dobu krčila čím dál netrpělivější cuketa. Tady je výsledek. Docela sytá, dobrá a rychle hotová polévka. 🙂
Sytá cuketová polévka
- doba přípravy: asi 10 minut + asi 15 minut vaření
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 2 menší cukety
- 3 lžíce sterilované kukuřice
- 1 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- půl lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce posekané nati libečku
- hrst polévkových nudlí
- 1200 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce másla
- 1 a půl lžíce krupice
- mletý černý pepř
- sůl
k podávání:
- posekaná nať hladkolisté petrželky
postup:
Na másle zpěním oloupanou a nahrubo nasekanou cibuli, přihodím omytou a na středně velké kostičky nakrájenou cuketu a chvíli restuji. Pak přisypu krupici a ještě asi minutu míchám. Zaliju zeleninovým vývarem, osolím, opepřím, přidám sterilovanou kukuřici, oloupané a nahrubo posekané stroužky česneku, posekanou nať libečku a rajčatový protlak. Přivedu k varu a vařím asi 15 minut. Na poslední tři minuty varu přidám do polévky nudle. Na talířích sypu posekanou hladkolistou petrželkou.
Ještě něco k tomu:
- Čerstvý libeček nahradíte sušeným, místo sterilované kukuřice můžete použít mraženou nebo fazole z konzervy.
- Další variantu polévky získáte, když místo zeleninového vývaru použijete vývar drůbeží.