Naprosto mě okouzlila! Bublanina od cukrářky Mirky van Gils Slavíkové je prostě famózní, jak ona sama tak ráda a často říká, a jaká je vlastně i ona sama. Famózní je také název její nejnovější, skutečně skvostné kuchařky, kde mimo mnoha dalších je i recept na tuto úžasnou bublaninu.
Poprvé jsem ji pekl ještě před vydáním zmíněné kuchařky, když tuhle bublaninu Mirka dělala na sociálních sítích v jednom ze svých skvělých video studií. Recept jsem si poté mírně upravil, tak jak mně vyhovuje.
A od té doby je Mirčina bublanina u nás na stole často. Upéct si ji můžete i teď, když s postupujícím podzimem čerstvého ovoce ubývá. Ovoce na tuto bublaninu totiž není třeba příliš a samotné těsto je tak výtečné, že neváhám do bublaniny použít ani o trochu dražší ovoce z dovozu, třeba maliny nebo borůvky. Však se sami přesvědčte!
Bublanina podle Mirky
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 40 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 300 g ovoce
- 225 g hladké mouky
- 225 g másla
- 50 g strouhaných mandlí
- 225 g cukru krupice
- 3 vejce
- 20 ml koňaku
- polovina kypřícího prášku do pečiva
- kůra z 1 bio citrónu
- 1 vanilkový lusk
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- špetka soli
na vymazání a vysypání formy:
- máslo
- hrubá mouka
k podávání:
- moučkový cukr
postup:
Ve větší míse, nejlépe v robotu ušlehám do pěny změklé máslo s cukrem. Přidám ostrouhanou kůru z omytého bio citrónu, vyškrábnutý obsah vanilkového lusku, špetku muškátového oříšku a postupně zašlehávám po jednom vejce a nakonec také koňak. Pak přisypu prosetou moukou, smíchanou s jemně nastrouhanými mandlemi a kypřícím práškem a dobře promíchám.
Do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy těsto urovnám a rovnoměrně posypu omytým a dobře okapaným ovocem. V troubě, vyhřáté na 175 stupňů peču asi 35 až 40 minut, dokud špejli po zapíchnutí do těsta nevyndám bez jakýchkoli zbytků těsta.
Bublaninu před podáváním posypu moučkovým cukrem.
Ještě něco k tomu:
- Použít můžete menší i větší dortovou formu, podle toho, jak vysokou bublaninu chcete mít. Já dávám přednost formě větší, těsto se pod ovocem lépe propeče.
- Z ovoce se mně nejvíc do tohoto těsta osvědčilo drobnější a pikantnější ovoce, třeba červený rybíz, maliny nebo ostružiny, ale i drobnější jahody nebo borůvky. Přidat můžete ale i prakticky jakékoli jiné ovoce, jen by nemělo být příliš mokré, větší plody je lepší pokrájet.
- Pokud místo vanilkového lusku budete do těsta přidávat vanilinový cukr, o jeho váhu snižte receptové množství krupicového cukru.
- Místo koňaku můžete přidat brandy nebo i rum.